Ana SayfaGüncelABD’den Türkiye’ye bir tepki daha: Askerlerimizin hayatı riske atıldı

ABD’den Türkiye’ye bir tepki daha: Askerlerimizin hayatı riske atıldı

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin, Şengal ve Rojava’ya yönelik hava harekatına bir kez daha tepki gösterdi, operasyonun yapıldığı bölgede bulunan ABD’li askerlerin hayatının riske atıldığını belirtti.

ABD’den, Türkiye’nin Şengal ve Suriye’nin kuzeydoğusundki Karaçok Dağı’na yönelik hava harekâtıyla ilgili bir açıklama daha geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin, bu bölgede bulunan ABD’li askerlerin hayatını riske attığı belirtildi.

Sputnik’te yer alan habere göre Toner, şunları söyledi:

Türk hükümetinin attığı adımlarla ilgili derin endişelerimizi en üst düzeyde net bir şekilde ortaya koyduk. Onlar, eylemlerini koalisyonla koordine etmemenin yanı sıra, bölgede bulunan ABD’li askerlerin hayatını da riske attı.

Türkiye’nin PKK endişelerini anladıklarını ama bunu kabul etmediklerini belirten Toner, “Onların tüm eylemlerini koalisyonla koordine etmeleri gerektiğini net bir şekilde ortaya koyduk” diye konuştu.

ABD’nin açıklamaları

ABD Türkiye’nin hava saldırısına ilişkin ilk açıklamasında TSK harekatının koordinasyon tarafından onaylanmadığını belirtilmiş ve ‘endişelerin hükümete iletildiğini’ ifade etmişti.

Yine Amerika Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Richard Haass da TSK’nin Rojava ve Şengal’e yönelik hava harekatının ardından “Türkiye’nin artık Amerika’nın ortağı olamayacağı”nı söylemişti.

ABD liderliğinde IŞİD’e karşı savaşan koalisyon güçleri ise Türkiye’nin Rojava’ya yönelik hava operasyonunu, saldırıdan ‘bir saatten az süre önce’ kendilerine bildirdiğini söylemişti.

ABD Hava Kuvvetleri’nden Albay John Dorrian, konuyla ilgili şu bilgileri vermişti:

Hava saldırılarının gerçekleşmesinden bir saatten daha kısa süre önce bilgi verildi. Bu yeterli değil. IŞİD’e karşı savaşta bir ortaktan ve müteffikten bekleyebileceğiniz türden bir koordinasyon değildi; bu, bir bildirimdi.

ABD’li askerlerin hava operasyonunun yapıldığı noktaya 10 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten ABD’li sözcü, sahadaki güçlerin güvenliğini sağlamak için yeterli vaktin tanınmadığına dikkat çekmişti.

Dorrian, Türkiye’nin verdiği bildirimin “muğlak” olduğunu da söylemişti.