Ana SayfaGüncelAÇLIK GREVLERİ | HDP, Adalet Bakanı ile görüştü

AÇLIK GREVLERİ | HDP, Adalet Bakanı ile görüştü

HABER MERKEZİ – HDP’li milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüştü. Görüşmede cezaevindeki açlık grevi eylemi ve yaşanan hak ihlallerine ilişkin öneriler Bozdağ’a sunuldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin cezaevlerindeki açlık grevlerine ilişkin hafta başında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile yapmaları beklenen ancak ertelenen görüşme bugün gerçekleşti.

Görüşme yaklaşık bir buçuk saat sürerken, görüşmeye Meclis Başkanvekili Pervin Buldan ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder katıldı.

Görüşmenin içeriğine ilişkin ise HDP Basın Birimi tarafından yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ ile bugün yaklaşık bir buçuk saat süren bir görüşme gerçekleştirdik. 15 Şubat 2017 tarihinden bugüne 18 farklı cezaevinde toplam 169 mahpus tarafından süresiz-dönüşümsüz olarak, 15 Mart 2017 tarihinden bu yana da çeşitli cezaevlerinde 5’er günlük dönüşümlü olarak yapılan açlık grevlerinin geldiği noktaya dair gözlemlerimizi aktardık.

Bu görüşmemizde, açlık grevi eylemcilerinin insani, hukuki ve siyasi talepleri hakkında ayrıntılı bilgilendirme yaptık. Açlık grevleri ve başta Şakran Cezaevi olmak üzere, cezaevlerindeki yaygın hukuksuzluklar ve hak ihlalleriyle ilgili bilgi, tespit ve önerilerimizi de Sayın Bakan’a aktardık.

Açlık grevlerinin artık yaşamsal tehlike sınırına geldiği gerçeğini göz önüne alarak, bir an önce nitelikli bir diyalog ve cezaevlerinde etkili bir denetim yapılmasının aciliyetini vurguladık.

Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ, bütün bu aktarımlarımızı not aldı. Cezaevlerindeki hak ihlalleri ve kötü muamele uygulanması konusunda hiçbir toleranslarının olmadığını ve olmayacağını belirterek, dile getirdiğimiz hususları da süratle araştıracağını ve yasalara aykırı bir durumun tespit edilmesi halinde gereğinin yapılacağını belirtti.

Açlık grevleri

Cezaevlerinde devam eden süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemlerinde tutukluların sağlık durumları gün geçtikçe kötüye giderken, eyleme farklı cezaevlerinden yeni katılımlar var. Bandırma Cezaevi’nden 21 tutuklu 5 Nisan’dan itibaren süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemine başladı.

9 cezaevinde 87 kişiyle başlayan ve Şakran Cezaevi’nde 52’inci gününe giren süresiz dönüşümsüz açlık grevinde tutukluların sağlık durumu kötüye giderken grevdekilerin taleplerinin karşılanmaması üzerine birçok cezaevinden tutukluklar da süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemine başlamış durumda.

Hali hazırda, 14 cezaevinde toplam 148 tutuklu süresiz dönüşümsüz açlık grevi eyleminde.

Talepler

Cezaevlerinde açlık grevi eyleminde olan tutukluların temel talepleri şöyle:

Cezaevlerindeki insani koşullarının iyileştirilmesi.

Düşünceleri ve siyasal çalışmaları nedeni ile aralıksız olarak sürdürülen gözaltı ve tutuklamaların sona erdirilmesi, halka yönelik askeri ve siyasi baskının sona erdirilmesi.

Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması.