Ana SayfaGüncelAÇLIK GREVLERİ | ÖHP’den CPT’ye başvuru: Açlık grevindeki mahpuslarla görüşün

AÇLIK GREVLERİ | ÖHP’den CPT’ye başvuru: Açlık grevindeki mahpuslarla görüşün

HABER MERKEZİ – ÖHP, cezaevlerinde 59’uncu gününe giren açlık grevleriyle ilgili Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) başvuruda bulundu. ÖHP, komiteden açlık grevlerinin sürdüğü cezaevlerinde incelemede bulunması için heyet göndermesini istedi.

Cezaevlerindeki süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemleri devam ediyor.

Bugün itibariyle Türkiye cezaevlerinde 231 tutuklu süresiz dönüşümsüz açlık grevinde.

Eylemin ilk başladığı Şakran Cezaevi’nde 13 tutuklu tam 59 gündür açlık grevinde.

Şakran ve Sincan Kadın cezaevlerindeki 12 kadın tutuklu ise 51 gündür süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde.

Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP),  açlık grevinin devam ettiği cezaevlerine ziyaret yapılması, işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını bildiren açlık grevindeki mahpuslarla görüşülmesi için heyet göndermesi talebiyle Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) başvuruda bulundu.

ÖHP’nin başvurusunda açlık grevlerinin ardından artan hak ihlallerine dikkat çekildi.

Cezaevlerindeki son duruma ilişkin başvuruda şu bilgilere yer verildi:

1-            Açlık grevi eylemcileri tuz, şeker ve sıvı (limonata, çay, meyve suyu gibi) tüketmektedir. Tüketilen maddeleri kendi olanaklarıyla karşılamaktadırlar.

2-            Şakran Hapishanesi’nde açlık grevinde olan mahpuslara infaz koruma memurları, jandarma ve diğer görevliler tarafından provoke edici, aşağılayıcı, onur kırıcı söylemlerde bulunulduğu belirtilmiştir.

3-            Mahpuslara dönük psikolojik ve/ veya fiziksel işkence içeren uygulamaların var olduğu bilgileri diğer hapishanelerden de yaygın olarak gelmektedir.

4-            Şakran Hapishanesi’nde OHAL sonrası sosyal aktiviteler kaldırılmış ve halen uygulanmamaktadır.

5-            3 Nisan 2017 tarihinde Şakran Hapishanesi T4 bölümündeki açık görüş esnasında, infaz koruma memurları tarafından mahpuslar ve yakınları taciz edilmiş, ardından fiziki işkenceye maruz kalmıştır.

6-            Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi’nde açlık grevindeki mahpuslar, greve girdikleri tarihten itibaren sohbet vb. sosyal etkinliklere çıkarılmamaktadır. Savcılık kararı gerekçe gösterilerek kargo ile gelen paketlerin alınması engellenmektedir.

7-            Süresiz-dönüşümsüz açlık grevinin sürdüğü Tarsus Kapalı Hapishanesi’nde, açlık grevindekilerin talebine rağmen B vitamini verilmemektedir.

8-            Van T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde; 8 Mart 2017 tarihinde süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayan 10 kişilik ilk grup, 16 Mart 2017 tarihinde kendi istemleri dışında Tekirdağ T Tipi Kapalı Hapishanesi’ne nakledilmiştir.

Özellikle Şakran ve Sincan Hapishanelerindeki mahpuslarda, açlık grevlerinden kaynaklı ciddi sağlık sorunları ve geri dönülemez/ kalıcı zarar belirtileri ortaya çıkmaya başlamıştır. 40 ve 50’li günler hemen her mahpus açısından açık hayati risk oluşturan bir evreyi ifade etmektedir. Açlık grevindeki mahpuslarda tansiyon düşmesi/yükselmesi, kalp çarpıntısı, göz kararması, halsizlik, mide bulantısı, mide ağrısı, kasılmalar, eklem ağrıları, denge kaybı, görme bozukluğu, güç ve hareket kaybı, konuşma güçlüğü, unutkanlık, yutkunmada zorlanma, kulak çınlaması, dil ve boğazda tortu toplanması gibi yaygın sorunlar belirtilmekte ve gözlenmektedir.

‘Açlık grevindekilerle görüşülmesini talep ediyoruz’

Başvurunun sonuç bölümünde ise şu ifadelere yer verildi:

Avrupa İşkence ve İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele ya da Cezayı Önlenme Komitesi’nin 1987 Avrupa Konseyi Konvansiyonu’nun 1. Maddesine göre:

Komite, özgürlüğünden mahrum edilen kişilerin gerekirse işkenceden ve insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezadan korunması amacıyla, denetim ziyaretleri yaparak bu tür kişilere yapılan muameleyi inceleyecektir.

Söz konusu Konvansiyon maddesi gereğince acil olarak, başta açlık grevinin 57. gününde olan Şakran (İzmir) 2 ve 3 Nolu T Tipi Hapishanesi,  açlık grevinin 50. gününde olan Şakran (İzmir) Kadın Kapalı ve Sincan Kadın Hapishaneleri  ve açlık grevinin 43. Gününde olan Şakran (İzmir) 4 Nolu T Tipi Hapishanesi olmak üzere, mahpusların süresiz dönüşümsüz açlık grevi yaptıkları hapishanelere ziyaret yapılmasını, işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını bildiren ve açlık grevindeki mahpuslarla görüşülmesini talep ediyoruz.

Açlık grevindekilerin talepleri

Cezaevlerinde açlık grevi eyleminde olan tutukluların temel talepleri şöyle:

Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması.

Cezaevlerindeki insani koşullarının iyileştirilmesi.

Düşünceleri ve siyasal çalışmaları nedeni ile aralıksız olarak sürdürülen gözaltı ve tutuklamaların sona erdirilmesi, halka yönelik askeri ve siyasi baskının sona erdirilmesi.

  AÇLIK GREVLERİ | 59'uncu gün; 'Adalet Bakanlığı kör ve sağırları oynuyor'

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Milliyetçi Cephe'nin tutmayan dikişleri ve referandumun olası sonucu – FOTİ BENLİSOY
Sonraki Haber
Uluslararası Af Örgütü'nden Çeçenistan'daki eşcinseller için imza kampanyası