Ana SayfaGüncelAÇLIK GREVLERİ | Şakran’da 50. gün: ‘Bu son görüşmemiz olabilir’

AÇLIK GREVLERİ | Şakran’da 50. gün: ‘Bu son görüşmemiz olabilir’

HABER MERKEZİ – 9 cezaevinde süresiz dönüşümsüz, diğer cezaevlerinde ise dönüşümlü olarak devam eden açlık grevinde tutukluların sağlık durumları artık kritik aşamada. Açlık grevinin 50’inci güne girdiği Şakran Cezaevi’nde eylemde olan tutuklulardan Özkan Yaşar’ın annesi Hazal Yaşar 3 Nisan’da oğluyla yaptıkları görüşmeyi Gazete Karınca’ya anlattı ve “Babasına ‘Bu son görüşümüz olabilir’ deyip gitmiş. Zaten zar zor yürüyebilmiş” dedi. Anne Yaşar, kamuoyuna cezaevlerinde ölümlerin yaşanmasının önüne geçmek için duyarlılık çağrısında bulunuyor.


Haber: ÇAĞDAŞ KAPLAN


9 cezaevinde 87 tutuklunun süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi sürüyor.

Süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemleri Şakran’da 50, Sincan’da 41, Menemen’de 29, Van Cezaevi’nde 27, Hatay F Tipi 4, Bolu F Tipi 9, Tekirdağ T-1 28, Antalya ve Balıkesir Kepsüt cezaevlerinde ise ilk gününde.

Açlık grevi eylemi diğer cezaevlerinde ise süreli dönüşümlü olarak devam ediyor.

Adalet Bakanlığı HDP’nin randevu talebini erteledi

Tutukluların taleplerinin kabul edilmesi ve açlık grevi eylemlerinin sonuçlandırılması için yapılan girişimlerde ise henüz sonuç çıkmadı.

Son olarak Adalet Bakanı Bozdağ, HDP’li Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’in cezaevlerinde devam eden açlık grevleriyle ilgili görüşme randevusunu erteledi.

HDP’den yapılan açıklamada görüşmenin Cuma günü gerçekleşeceği belirtildi.

B12 vitamini yasaklandı

Özgürlükçü Hukukçular Platformu süresiz dönüşümsüz açlık grevindeki tutukluların sağlık durumlarının artık kritik aşamaya geldiğini belirtiyor.

Ayrıca açlık grevinin sürdüğü Tarsus Cezaevi’nde Adalet Bakanlığı talimatıyla açlık grevindekilere B 12 vitaminin verilmesinin yasaklandığı da geçtiğimiz gün açıklandı.

  AÇLIK GREVLERİ | 'Adalet Bakanlığı grevdeki tutuklulara B12 vitaminini yasakladı'

“Son görüşümüz olabilir”

Açlık grevinin 50’inci güne girdiği Şakran Cezaevi’nde eylemde olan tutuklulardan biri de Özkan Yaşar.

Yaşar’ın annesi Hazal Yaşar, Gazete Karınca’ya konuştu, son durumu anlattı.

Oğlu Özkan Yaşar ile en son görüşün 3 Nisan’da eşi tarafından gerçekleştirildiğini belirten anne Hazal Yaşar, eşinin, oğlunun görüşe dahi gelirken yürümekte zorluk çektiğini söylediğini belirterek şunları söyledi:

Görüşte babasına ‘Baba bu son görüşümüz olabilir’ deyip gitmiş. Görüşe bile gelirken zar zor yürümüş.  Sağlık durumları o kadar kötü.

“Evimizde tencere ocağın üstüne gitmez oldu”

O, açlık grevine girdiğinden bu yana evimizde tencere ocağın üstüne gitmez oldu. Ben hastayım, bir sürü ilaç içiyorum ama o açlık grevine girdikten sonra ben de ilaçlarımı kestim. Oğlum orada o haldeyken bu dünyayı ne yapayım? Oradaki çocuklar öldükten sonra bu dünyadan bize ne!

Biz anayız, çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz. Çocuklarımız ne istediler ki? Daha önce de dilekçe verdiler durumun düzelmesi için ama onlara ‘Siz teröristsiniz’ deyip geri çevirdiler.

Herkes bu duruma karşı duyarlı olsun. Biz anayız. Bizim sesimize kulak versinler.

Açlık grevcilerinin talepleri

Cezaevlerinde açlık grevi eyleminde olan tutukluların temel talepleri şöyle:

  • Cezaevlerindeki insani koşullarının iyileştirilmesi.
  • Düşünceleri ve siyasal çalışmaları nedeni ile aralıksız olarak sürdürülen gözaltı ve tutuklamaların sona erdirilmesi, halka yönelik askeri ve siyasi baskının sona erdirilmesi.
  • Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması.