Ana SayfaGüncelAGİT üyesinden ‘şaibeli oy’ açıklaması: 2.5 milyon oyla ilgili şüphe var

AGİT üyesinden ‘şaibeli oy’ açıklaması: 2.5 milyon oyla ilgili şüphe var

HABER MERKEZİ – 16 Nisan referandumunu izleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı üyesi Alev Korun, YSK’nın “mühürsüz zarf” kararının ardından başlayan tartışmaya ilişkin konuştu. Korun, yaklaşık 2.5 milyon oyun şaibeli olduğunu söyledi.

Adına ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ denilen ‘başkanlık’ sistemi için yapılan 18 maddelik Anayasa değişikliği oylaması yüzde 51.4 “Evet” ile kabul edildi fakat Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim günü aldığı mühürsüz pusula ve zarfların da geçerli sayılacağı yönündeki kararı nedeniyle başlayan “şaibeli oy” tartışması sürüyor.

Referandumu izleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Avusturyalı üyesi Alev Korun, yaklaşık 2.5 milyon oyun şaibeli olduğunu söyledi.

ORF Radyosu’na konuşan Korun şunları söyledi:

Bunun sebebi, kanunların sadece resmi zarflara izin vermesi. Fakat Yüksek Seçim Kurulu, yasaya aykırı biçimde, resmi mührü olmayan zarfları kabul etti.

AGİT, referandum ile ilgili ön raporunu dün düzenlediği basın toplantısıyla paylaşmıştı. AGİT, YSK’nın sayım sürerken aldığı “mühürsüz oy pusulası” kararının önemli bir korumayı ortadan kaldırdığını ve kanunla çeliştiğini açıklamıştı.

  AGİT'e göre YSK 'yasayla çelişti': Sayımla ilgili güvenlik mekanizması devre dışı bırakıldı