Ana SayfaGüncel“AKP Kürt illeri, Ege, Marmara ve Akdeniz’de kaybetti; artık yeni bir siyasi tablo var”

“AKP Kürt illeri, Ege, Marmara ve Akdeniz’de kaybetti; artık yeni bir siyasi tablo var”

HABER MERKEZİ – DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, “Evet” oylarının kıl payı önde çıktığı referanduma ilişkin değerlendirmesinde Kürt kentlerindeki yüksek ‘Hayır’ oranlarına dikkat çekerek AKP’nin buralarda ‘yenildiği’ yorumunu yaptı. Siyasi iktidarın Kürt illeri ile Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde ve başkent Ankara’da kaybettiği, orta Anadolu ve Karadeniz’e sıkışıp kaldığı yorumunu da yapan Yüksek, “Toplum tekçi, merkeziyetçi bir sistem değil yerinden yönetim esasına dayalı bir sistem istediğini ortaya koymaktadır” dedi.

Demokratik Toplum Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, büyük tartışmaların ardından “Evet” oylarının kıl payı önde çıktığı referanduma ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“En çok hile ve baskı Kürt kentlerindeydi”

Açıklamasında referandum sonuçlarının henüz kesinleşmediğini söyleyen Yüksek, “AKP’nin seçim hilelerine dair sayısız örnek ve itiraz söz konusudur. Hile ve baskıların en yoğun yapıldığı kentlerin başında Kürt kentleri gelmektedir” dedi.

“Kayyum atanan kentler AKP’ye ‘Hayır’ dedi”

AKP’nin Kürt illerinde alacağı sonuca ayrı bir önem arz ettiğini kaydeden Yüksek, “Ama sonuç onların istediği gibi olmadı” dedi.

Bölgede seçmenlerin AKP’ye hayır dediğini ifade eden Yüksek, DBP’li belediyelere atanan kayyumları, partililere yönelik baskı ve tutuklamaları hatırlatarak, özellikle kayyum atanan belediyelerde yurttaşların AKP’ye ‘Hayır’ dediğini vurguladı.

“Meşruiyeti yok”

“Kısmen özgür ortamda seçim olunca 7 Haziran sonucu çıkıyor” diyen Yüksek, mevcut baskı ortamına rağmen ise AKP’nin bir kez daha bölgede yeniliğini kaydetti.

AKP ve Erdoğan referandumu sandıkta ve halk nezdinde kazanamadığı halde baskı, hile ve YSK’ya dayatmalar ile kağıt üzerinde kazanmaya çalışmıştır. Bu haliyle referandum sonucunun, Erdoğan ve AKP’nin ne Türkiye’de ne de uluslararası alanda hiçbir meşruiyeti kalmamıştır.

Bu durum Erdoğan ve AKP için sonun başlangıcı demektir. Kürt halkı bu sonuçla AKP ve Erdoğan’a “Öldürmekle, yakıp yıkmakla, tutuklamakla bizi yıldıramazsın, sana biat etmeyiz” cevabını vermiştir.

“Yeni bir siyasi tablo ortaya çıktı”

Referandumla birlikte Türkiye genelinde yeni bir siyasi tablonun ortaya çıktığını da söyleyen Yüksek, “AKP’nin hükümranlığı sona ermiştir. Muhalefetin, demokrasi cephesini örerek AKP faşizmini durdurabileceği bir kez daha ortaya çıkmıştır” dedi.

AKP’nin Kürt illerinde, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde ve başkent Ankara’da kaybettiği, orta Anadolu ve Karadeniz’e sıkışıp kaldığı yorumunu yapan Yüksek, şöyle devam etti:

Buna göre toplum aynı zamanda tekçi, merkeziyetçi bir sistem değil yerinden yönetim esasına dayalı bir sistem istediğini ortaya koymaktadır.

Yüksek yazılı açıklamasını “Halkımızı, gösterdiği direniş ve kararlılık dolayısıyla kutluyoruz” sözleriyle sonlandırdı.