Ana SayfaGüncelAKP’li Aktay: ‘Evet’ oyları çalınmış olabilir; mühür seçimi çok da etkileyen bir şey değil

AKP’li Aktay: ‘Evet’ oyları çalınmış olabilir; mühür seçimi çok da etkileyen bir şey değil

HABER MERKEZİ – Referandum sonucuna yönelik itirazları değerlendiren AKP Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, muhalefetin aksine ‘Evet’ oylarının çalınmış olabileceğini savundu. Aktay, YSK’nin tartışmaya neden olan ‘mühürsüz oy ve pusula’ kararı ile ilgili olarak da “Şimdi mühür vurulup vurulmaması, seçimin tabiatını çok da etkileyen bir şey değil ama yasal gerekliliği var” dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, referandum sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici’ye konuşan Aktay, referandumda kampanya sırasında üstünlüğün ‘Hayır’ cephesinde olduğunu savunurken, seçimi eleştiren AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) heyeti üyelerini ise ‘PKK destekçisi’ ve ‘Hayırcı’ ilan etti.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ‘mühürsüz oy ve pusulaların geçerli sayılacağı’ yönündeki tartışmalı kararına muhalefetin tepkisini “Her seçimden sonra sonuçlar üzerine böyle tartışmalar oluyor” sözleriyle yorumlayan Aktay, şunları söyledi:

Seçimlerin özellikle birbirine yakın olduğu yerde tarafların itirazları durmaz. Bütün itirazlar kabul edilse bile, o 1 milyondan fazla olan fark zaten kapanmıyor. Ama muhalefet burada da bir uyanıklık yapıyor. Bu farkın, tamamen bir hileyle veyahut usulsüzlükle oluşmuş olduğu algısını yaratmaya çalışıyor. Seçimlerde usulsüzlük olmuşsa, bütün partiler beraber yapmış.

“Şimdi mühür vurulup vurulmaması, seçimin tabiatını çok da etkileyen bir şey değil ama yasal gerekliliği var” diye konuşan Aktay, şöyle devam etti:

Oy vermiş seçmeni, halkı cezalandırmak gibi bir sonuç doğurmasın diye, ki halkın bir kabahati yok, gitmiş sandıktaki görevliler kendilerine bu zarfın mühürlü olarak verilmesi gerektiğini söylememişler.

Doğrusu ben bana verilen zarfı hatırlamıyorum. Ve bu oran çok düşük.

Aktay, Mahmut Hamsici’nin “Küçük olması halinde bile yüzde 49 oy veren yurttaşların seçimlere yönelik meşruiyet algısı açısından önemli değil mi?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

Niye yüzde 51’i hesaba katmıyorsunuz? O yüz bin oyun hepsini ‘Hayır’ mı zannediyorsunuz? Yine orantılı olarak o oyların hepsi sonuca etki etmeyecek şekilde çıkar.

Onların bir kısmı hayırdır, bir kısmı evettir. Muhalefet sadece abartıyor. Bir kaşık suda fırtına koparmaya çalışıyor. Maalesef dışarıdakiler de, dış basın da bunu hemen satın alıyor.

AGİT temsilcileri zaten PKK’cı, zaten fanatik hayırcıydılar. Bunlar sahada militan gibi çalıştılar. Militan gibi çalışan adam, gelmiş rapor tutmuş diyor ki, hile var.

“Oyların çalınmış olabileceğine yönelik kaygıları giderecek adımlar atılır mı?” sorusu yöneltilen Aktay, bu soruya ise ‘Evet’ oylarının çalınmış olabileceği iddiasıyla cevap verdi:

Açıkçası benim de bir kaygım var ve hakikaten, çok ciddi, samimi söylüyorum, şu anda benim oyumun da çalınmış olabileceğini düşünüyorum. Evet oyları daha yüksek çıkmalıydı. Eveti savunmuş birisi olarak evet oylarının benim düşündüğüm, hesapladığım kadar olmadığını düşünüyorum. Muhtemelen evet oyları sandık başlarında çalındı. İnsanların kanaatkar olmaları ve sonucu kabullenmeleri lazım.




Önceki Haber
Referandum protestoları: İstanbul'da forum, yürüyüş ve 'Hayır biz kazandık' sloganları
Sonraki Haber
Kürt Gazeteciler Günü veya yüz yıllık yalnızlık - NURHAK YILMAZ