Ana SayfaDünyaAKPM’de Türkiye için kritik oylama: Yeniden denetime alınması gündemde

AKPM’de Türkiye için kritik oylama: Yeniden denetime alınması gündemde

HABER MERKEZİ – Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, 25 Nisan’da Strazburg’da düzenleyeceği toplantıda Türkiye-AB ilişkilerini de temelden etkileyebilecek bir oylama yapacak ve Türkiye’nin yeniden “denetime alınıp-alınmamasına” karar verecek.

AKPM toplantısındaki oylamanın sonucuna göre Türkiye, ya 2004’ten geriye düşecek ve yeniden denetleme sürecine alınacak ya da 3 ay daha zaman kazanacak.

Bugün önce Avrupa Konseyi Denetim Komisyonu’nda görüşülecek “Türkiye’de Demokratik Kurumların İşleyişi” başlıklı rapor kabul edilir ve komisyon “denetim sürecine alınsın” görüşünü bildirirse, Salı günü rapor ve karar tasarısı bu kez Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu’nda oylanacak.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden çıkacak karar Ankara’nın başta Avrupa Birliği ile sürdürdüğü katılım müzakerelerinin, AB ile mülteci karşılığı vize anlaşmasının ve ekonominin temelini oluşturan Gümrük Birliği’nin de kaderini belirleyecek.

AKPM, yeniden Türkiye’yi denetleme sürecine alırsa bu Ankara’nın müzakerelerin başlama şartı olan Kopenhag kriterlerini tatmin edici şekilde yerine getirmediğinin teyidi olacak. Aralık Zirvesi’nde Türkiye ile müzakereleri askıya alma talebini Avusturya’nın tek yanlı tutumu nedeniyle erteleyen AB Konseyi, bu ay sonunda yeniden ele alacak.

Avrupa Konseyi, basın ve ifade özgürlüğünün kısıtlanmasının ve özellikle 15 Temmuz sonrası OHAL kapsamında atılan adımların, AK’nin kuruluş değerlerine aykırı olduğunu belirtiyor.

Yarın yapılacak oylama aslında geçen Ocak ayında yapılacaktı. Fakat 23 Ocak’ta çıkarılan bir KHK ile OHAL sürecindeki itirazların incelenmesi için OHAL İnceleme Komisyonu’nun kurulması kararı sayesinde konu Nisan ayındaki bu oturuma kaldı.

  AKPM’de kritik Türkiye oylaması: Karara hak ihlallerine dair 6 madde daha eklendi