Ana SayfaGüncel‘Anlaşmazlık domatesle simgeleşti’: Türkiye ile Rusya arasında yeni kriz

‘Anlaşmazlık domatesle simgeleşti’: Türkiye ile Rusya arasında yeni kriz

HABER MERKEZİ – Türkiye ile Rusya arasında tahıl ürünleri konusundaki anlaşmazlık büyüyor. Rusya, tahıl ürünleri ithalatını zorlaştıran Türkiye’ye misilleme tehdidinde bulunurken, uzmanlar, ‘domatesle simgeleşen’ bu anlaşmazlığın yeni bir krizin habercisi olduğunu belirtiyor.

Türkiye’nin Rusya’dan tahıl ürünlerinin ithalatını zorlaştırması, Ankara’nın son dönemde yaşadığı diplomatik gerginliklere bir yenisini daha ekledi.

Son olarak Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Türkiye’nin eylemlerine yanıt olarak Türkiye’den ürün sevkiyatına kısıtlama uygulanabileceğini açıkladı.

DHA’nın haberine göre Dvorkoviç, gazetecilerin Rusya’nın Türkiye’ye aynı kısıtlamaları uygulayıp uygulamayacağı sorusu üzerine şunları söyledi:

Eğer onlar bizim ürünlerimize kısıtlama uygulamaya devam ederlerse biz de aynı yanıtı vermek zorunda kalabiliriz. Bu durumda mantığın kazanmasını ümit ediyorum.

  Rusya: Yeni pazarlara girip Türkiye'nin yerini kolayca dolduracağız

“Anlaşmazlık domatesle simgeleşti”

Deutsche Welle Türkçe’den Seda Sezer Bilen’e konuşan Türk Rus Araştırmaları Merkezi Kurucu Eş Başkanı ve eski diplomat Aydın Sezer ise “Rusya sadece tarım ürünlerinde değil uçak krizi sonrası koyduğu tüm siyasi yaptırımların hemen hemen hepsini devam ettiriyor” yorumunda bulunuyor.

Sezer krizden sonra uygulanmaya başlanan turistik veya iş vizesindeki kısıtlamaların, Rusya’da yaşayan 40 binin üzerinde Türk vatandaşının oturma izinleriyle ilgili sorunların ve  Türk ürünlerine yönelik gümrük uygulamalarındaki sıkı denetimlerin devam ettiğine dikkat çekiyor.

Anlaşmazlığın domatesle simgeleştiğini belirten Sezer, şöyle devam etti:

Rusya’nın Türkiye ile ilişkileri mükemmel bazda gelişiyor ama Türkiye’nin Rusya ile ilişkileri uçak krizi seviyesinde. Putin bu olayı unutmadı, unutmayacak.

Suriye’deki anlaşmazlık

Öte yandan Suriye’de de iki ülke karşıt taraflarda yer alıyor.

Rusya Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın tarafında yer alırken, Türkiye ise Suriyeli ‘muhaliflerin’ yanında saf tutmuş durumda.

Ancak Türkiye yakın zamanda önceliklerini değiştirerek Rusya ile altı yıldır süren Suriye iç savaşını sona erdirmek ve ateşkes sağlamak için Astana barış görüşmelerinde yer aldı.

Son olarak Türkiye, 24 Ağustos 2016’da başlattığı ‘Fırat Kalkanı Harekatı’nı 29 Mart 2017’de sona erdirdiğini açıkladı.

Rusya’yla ilişkide belirleyici nokta: Türkiye’nin Suriye politikası

Türk Rus Araştırmaları Merkezi Kurucu Eş Başkanı Sezer, Türkiye’nin Suriye politikasının Rusya ile ikili ilişkilerde belirleyici olacağının altını çiziyor:

Bizim Suriye’deki performansımıza bakarak ikili ilişkilerin iyileştirilmesine karar verecek ya da hız verecek. Bize El Bab’ı da temizletti, şimdi de çekilmemizi istiyor. Şimdi çekilirsek Rusya bundan çok memnun olacak, Suriye konusunda Astana sürecinde güdümündeki ülke konumunda tutmaya devam edecek.

Ne olmuştu?

Kasım 2015’te Rus jetini düşüren Türkiye, Rusya’nın ekonomik ambargolarla karşılık vermesi sonucu turizm gelirinde ciddi bir kayıp yaşamış ve iki ülke arasındaki ticaret zarar görmüştü.

İki ülke ilişkileri Türkiye’nin geçen Temmuzda Rus jetini düşürdüğü için özür dilemesinden bu yana iyileşme göstermeye başlamıştı.

Ancak Türkiye’nin 15 Mart’tan itibaren Rusya’yı buğdayı vergisiz gönderme hakkına sahip ülkeler listesinden çıkarmasının ardından Rus ihracatçılar buğdayı Türk piyasasına yüzde 130’luk vergiyle göndermek durumunda kalmış, bu da iki ülke arasında yeni bir krizin habercisi olmuştu.