Ana SayfaÇalışma YaşamıAnnelik izni ‘yönetmelikte yok’ denilerek verilmemişti: Evlat edinen kadın hukuk mücadelesini kazandı

Annelik izni ‘yönetmelikte yok’ denilerek verilmemişti: Evlat edinen kadın hukuk mücadelesini kazandı

HABER MERKEZİ – Adana’da bir kadın hekim, evlat edindiği bebeğe bakabilmek için çalıştığı kurumdan annelik izni talep etti ancak bu talebi ‘yönetmelikte yok’ denilerek reddedildi. Olayın yargıya taşınması üzerine kadın hekime mahkeme kararıyla annelik izni verildi.

Adana’da Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan aile hekimi 2014 yılında bir kız bebeği evlat edindi.

Kadın, Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne müracaat ederek annelik iznini talep etti. Ancak Halk Sağlığı bu talebi, ‘Aile hekimlerinin izinlerini düzenleyen yönetmelikte böyle bir izin olmadığı’ gerekçesi ile reddetti.

Bunun sonucunda Genel Sağlık-İş Sendikası üyesi hekim için hukuki destek sağlayarak verilmeyen izin talebini Adana İdare Mahkemesi’ne taşıdı.

Dava süresinde tayin isteyerek ailesiyle birlikte başka bir şehre taşınan kadın doktor, mahkeme aile hekimine annelik izni verilmeme işlemini iptal etti.

“Karar bir ders niteliğinde”

Aile hekimine verilmeyen annelik iznini yargıya taşıyan Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, kararı değerlendirerek kararın bir ders niteliğinde olduğunu söyledi.

Bacaksız sözlerini şöyle sürdürdü:

Her fırsatta anne ve çocuğa her türlü kolaylığın sağlanacağını iddia edenler, bir bebeğe yuva olan anneye izin vermeyen Adana İl Halk Sağlığı Müdürlüğünün hukuksuz işlemi ile mahkemenin ders niteliğindeki kararını iyi okumalıdır.