Ana SayfaGüncelArkadaş Z. Özger Şiir Ödülleri’nin kazananları belli oldu

Arkadaş Z. Özger Şiir Ödülleri’nin kazananları belli oldu

HABER MERKEZİ – Şair Arkadaş Zekai Özger adına bu yıl yirmi ikincisi düzenlenen Şiir Ödülü’nün kazan isimleri belli oldu.

Mayıs Yayınları tarafından şair Arkadaş Zekai Özger’in anısını yaşatmak amacıyla bu sene 22.’si düzenlenen, Arkadaş Zekai Özger Şiir Ödülü’nü almaya hak kazanan isimler açıklandı.

Sina Akyol, Orhan Alkaya, Gökhan Arslan, Suat Çelebi ve Meryem Coşkunca’dan oluşan seçici kurul, 71 dosya arasında yaptığı değerlendirme sonucunda kazanan isimleri belirledi.

Kurul, ‘Aynadaki Çürüme’ adlı dosyasıyla Narin Yükler ile ‘Ölümler ve Mandalina Kabuğu’ adlı dosyasıyla Fatih Kök’e verilmesine oybirliği ile karar verdi.

Kurul ödül alan isimlerin yanı sıra Oğuzhan Aydın, Zeliha Cenkçi, Ahmet Gece, Zülal Demir ve Ferhat Döner’in adlarının anılmasını kararlaştırdı.

Ödüle layık görülen dosyalar 2017 yılı içinde, telif ücreti de ödenerek kitap olarak basılacak.

Ödül töreni ise 6 Mayıs 2017 Pazar günü saat 19.00’da Buca Protestan Baptist Kilisesi’nde (Erdem Cad. No:86 Buca) yapılacak.

Arkadaş Zekai Özger

Arkadaş Zekai Özger 1948 yılında Bursa’da dünyaya geldi. Ankara SBF Basın Yayın Yüksek Okulu’nda okudu.

TRT Ankara TV’de çalıştı. SBF polislerce basıldığı bir gün başına ağır işkenceye maruz bırakıldı. Aradan yıllar geçtikten sonra 5 Mayıs 1973’de sokakta cansız bedeni bulundu. Özger’in beyin kanamasından öldüğü belirlenirken, buna polis tarafından başına aldığı darbelerin neden olduğu belirtildi.

Dergi ve gazetelerde yayınlanan şiirleri ölümünden sonra Tekin Sönmez tarafından “Şiirler” adıyla bir kitapta toplandı (Nadas Yayınları, 1974) . İkinci basımı “Sevdadır” adıyla yapılan kitap (Mayıs Yayınları, 1984) daha sonra da bu adla yayımlanmaya devam etti.

“Ne zaman yayımlarsam yayımlayayım adı ‘Sakalsız Bir Oğlanın Tragedyası’ olacak! ” dediği şiir kitabı o öldükten sonra Kenan Yücel tarafından hazırlanarak 2014 yılında yayımlandı.

Arkadaş Zekai Özger adına, İzmir’de Mayıs Yayınları tarafından 1996’dan bu yana her yıl şiir ödülü veriliyor.