Ana SayfaGüncelAskeri Mahkeme’ye gönderilmek istenen Kulp davası yarın

Askeri Mahkeme’ye gönderilmek istenen Kulp davası yarın

HABER MERKEZİ – Yavuz Ertürk-Kulp Davası olarak bilinen, 11 kişinin zorla kaybedilmesine ilişkin davanın 15’inci duruşması, yarın Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Dava, Askeri Mahkeme’ye gönderilmek isteniyor.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 1993 yılında 11 sivilin zorla kaybedilmesi hakkında açılan dava, yarın saat 09.50’de Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Savcı, yargılamanın askeri mahkemede yapılması gerektiği hususunda mütaala vermiş ve görevsizlik kararı verilerek dosyanın askeri mahkemeye gönderilmesini talep etmişti. Yarınki duruşma, davanın geleceğine dair bir kararın çıkması bekleniyor.

Yavuz Ertürk-Kulp Davası kapsamında dönemin Bolu Dağ Komando Tugayı Komutanı Yavuz Ertürk, 8-25 Ekim 1993 tarihleri arasında Diyarbakır’ın Kulp ilçesi ve civarında Bolu Tugayı’nın yürüttüğü askeri operasyonlar sırasında 11 kişinin zorla kaybedilmesi ile ilgili sanık olarak yargılanıyor.

Davanın geçmişi

  • 1993 yılında kayıp yakınlarının başvurusu üzerine başlatılan soruşturma 1997 yılında Diyarbakır DGM Başsavcılığı’nın takipsizlik kararıyla sona ermişti. Ailelerin AİHM’e 1994 yılında yaptıkları başvuru ise 2001 yılında sonuçlanmış ve Türkiye Cumhuriyeti tazminata mahkum edilmişti.
  • Soruşturmanın yeniden açılmasını sağlayan ise 5 Kasım 2004’te bir toplu mezarda bulunan insan kemiklerinin kaybedilen 11 kişiye ait olduğunun 2005 tarihli Adli Tıp Raporu ile sabitlenmesi oldu. Bu süreçte AKP Diyarbakır Milletvekili Avukat Cahit Torun’un talebiyle kayıp iddialarını yerinde inceleyen TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun düzenlediği rapor da önemli bir belgeydi.
  • Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’nın yürüttüğü ön soruşturma kapsamında Yavuz Ertürk’ün ifadesinin alınmasıyla zaman aşımından çıkan dava, iddianamenin 11 Ekim 2013’te kabulüyle başlamış oldu.
  • Ön soruşturma aşamasında deprem sonrası gerçekleşen su baskını nedeniyle kayıtlara ulaşılamadığını belirten Bolu 2. Tugay Komutanlığı’nı, depremde Tugay’a ait arşiv binasının hasar görmediğini ifade eden Bolu Afet Müdürlüğü açıklaması yalanlamış oldu.
  • Soruşturmanın yeni tanıklara yönelik genişletilmesi talebi bir türlü elde edilemeyen personel listesi nedeniyle mümkün olmadı.
  • Operasyona katılan personelin listesi Tugay’dan sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı Arşiv Müdürlüğü’nden de istendi, hatta katılan avukatları gerekirse gazete ilanıyla personele ulaşılması talebinde bulundu. Ancak sonunda 20 Haziran 2016 tarihli duruşmada mahkeme, personelin dinlenmesinin “yargılamaya katkısı olmayacağı”na karar verdi.
  • 31 Ekim 2016 tarihli bir sonraki duruşmada ise savcı mütaalasında, yargılamanın askeri mahkemede yapılması gerektiği ve görevsizlik kararı verilerek dosyanın askeri mahkemeye gönderilmesini talep edildi.
  • 16 Ocak 2017 tarihli son duruşmada ise ara dönemde itiraz dilekçesini sunan katılan vekillerinden Erkan Şenses dosyanın tekrar askeri mahkemeye gönderilmesinin yaşam hakkı ihlallerinin etkili soruşturulması yükümlülüğünün ihlali olacağını vurguladı. Şenses, sanığın daha önceki beyanlarında Genelkurmay Başkanlığı emriyle operasyona çıktığını belirttiğini hatırlatırken mahkeme ara kararında, operasyonun hangi amaçla yapıldığına dair Genelkurmay Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na yazı yazılmasına karar verildi.

Kulp’ta ne olmuştu?

8 Ekim-25 Ekim 1993 tarihleri arasında Diyarbakır’ın Kulp ilçesi ve Muş kırsalında düzenlenen askeri operasyon kapsamında 9 Ekim’de alıkonulan 11 kişiden bir daha haber alınamadı.

Kaybedilenlerin isimleri şöyle: Mehmet Salih Akdeniz, Celil Aydoğdu, Behçet Tutuş, Mehmet Şerif Avar, Hasan Avar, Bahri Şimşek, Mehmet Şah Atala, Turan Demir, Abdo Yamuk, Nusreddin Yerlikaya, Ümit Taş (16 yaşında).

5 Kasım 2004’te zorla kaybedilen 11 kişiye ait toplu mezar bulunmuştu.

Kulp davasının geniş özeti ve dava iddianamesi Hafıza Merkezi tarafından hazırlandı.


Gazete Karınca