Ana SayfaDünyaAvrupa Halk Partisi Türkiye Raportörü: Referandumdan sonra müzakereler bitebilir

Avrupa Halk Partisi Türkiye Raportörü: Referandumdan sonra müzakereler bitebilir

HABER MERKEZİ – Avrupa Halk Partisi grubu Türkiye raportörü Sommer, referandumundan ‘Evet’ çıkması durumunda Türkiye ile AB müzakerelerin durabileceğinin sinyalini verdi. Sommer, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kazanırsa, muhatabımız bir diktatör olacak. Üyelik müzakerelerine devam edilebileceğini pek düşünemiyorum” dedi.

Avrupa Parlamentosu Avrupa Halk Partisi grubu Türkiye Raportörü Renate Sommer, yarın yapılacak anayasa değişikliği referandumu sonrası Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin sona erebileceğini söyledi.

Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre Sommer Fransız Haber Ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, “Üyelik müzakereleri öyle ya da böyle zaten ölmüş durumda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kazanırsa, muhatabımız bir diktatör olacak. Üyelik müzakerelerine devam edilebileceğini pek düşünemiyorum” dedi.

‘İdam cezası üyeliği otomatik sona erdirir’

Sommer, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin otomatik olarak sona ermesine yol açacak idam cezası geri getirilmediği sürece, AB Komisyonu’nun halen müzakereleri sürdürmekten yana olduğunu hatırlattı. Sommer, “aslında AB, Türklerin buna son vermesini bekliyor” şeklinde konuştu.

Erdoğan’ın AB üyeliğinin referanduma sunulabileceğini söylediğini belirten Sommer, “Erdoğan’ın fikrini açıkça ortaya koyması gerektiğini” ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise AB ile ilişkileri sorgulayan sözlerini tekrarladı. Cuma akşamı TRT’nin sorularını yanıtlayan Erdoğan, pazar gününden sonra hükümetle birlikte AB ile ilişkiler konusunu ele alacaklarını ifade etti.

Erdoğan, “Çünkü Avrupa Birliği’nin 54 senedir bize çektirdiği çile yeter. 54 sene, böyle bir ülke yok. Hiçbir ülkeye bunlar böyle çile çektirmediler. Türkiye herhalde bunların şamar oğlanı değil, herkes haddini bilecek” şeklinde konuştu.