Ana SayfaGüncelAYM Başkanı’ndan OHAL açıklaması ve AİHM eleştirisi

AYM Başkanı’ndan OHAL açıklaması ve AİHM eleştirisi

HABER MERKEZİ – AYM Başkanı Zühtü Arslan, OHAL’e ilişkin konuştu ve bu kapsamda çıkarılan KHK’ler için denetleme yetkisine sahip olmadıklarını söyledi. Ayrıca AYM Başkanı, AİHM’in başörtüsüne ilişkin aldığı kararları da eleştirdi.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kuruluşunun 55. yıldönümü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Sözcüsü Osman Baydemir ile çok sayıda bakanın katıldığı bir tören düzenlendi.

Törende konuşan AYM Başkanı Zühtü Arslan, Olağanüstü Hal’i (OHAL) ilişkin “Olağanüstü yönetimlerin amacı anayasal düzeni korumak ve savunmak olmalıdır” dedi.

Arslan’ın açıklamaları şu şekilde:

OHAL

Olağanüstü yönetimlerin amacı anayasal düzeni korumak ve savunmak olmalıdır. Olağanüstü yönetimlerin amacı, olağan döneme yeniden dönmenin sağlanmasıdır.

Anayasal demokrasilerde yetki haritasını çizen kurucu iktidar, başka bir ifadeyle anayasa koyucudur. Yetki haritası ise anayasadır. Bir anlamda sınırların koruyuculuğunu yapmakla görevli olan Anayasa Mahkemesi’nden, anayasal sınırların dışına çıkması beklenmemelidir.

Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkilerinin düzenlendiği, anayasanın 148. maddesinde OHAL’de çıkarılan KHK’ların, anayasaya aykırılığı iddiasıyla, Anayasa Mahkemesi’nde dava açılamayacağı açık bir şekilde ifade edilmektedir. Mahkememiz de bu açık anayasal hükmü dikkate alara OHAL KHK’larını denetleme yetkisine sahip olmadığına karar vermiştir.

Darbe teşebbüsü mahkememizi de etkilemiştir. Bireysel başvuru sayısı 15 Temmuz sonrası ciddi şekilde artmıştır.

OHAL döneminde bireysel başvuru incelemesinin nasıl yapılabileceğine dair teknik ve hukuki çalışmaya aylar öncesinden başlanmıştır. Bu çalışma tamamlanmak üzeredir.

OHAL İnceleme Komisyonu

OHAL kapsamında iki grup başvuru olduğunu söyleyebilirim. Birincisi; OHAL KHK’ları ile yapılan işlemlere ilişkin başvurulardır. Bu nedenle OHAL İnceleme Komisyonu’na başvuru imkanının tanınması ve komisyon kararlarına karşı yargı yolunun açık tutulması önemli bir gelişmedir.

İkincisi; doğrudan OHAL KHK’ları ile yapılmayan işlemlere karşı da başvurular yapılmaktadır. Bunlar da tutuklamalara yönelik başvurulardır. Başvuruların makul bir şekilde karara bağlanması gerekmektedir.

Mahkememiz 15 Temmuz darbe girişimi sonrası dönemde de işleyişini kesintisiz sürdürmüştür.

  'OHAL Komisyonu tamamen bir oyalama taktiğidir'

AİHM’e eleştiri

Temel hak ve özgürlerin korunması amacıyla bireysel başvuruların önemli bir kazanım olduğunu savunan Arslan, “Bireysel başvuruların etkisiz olduğu yönündeki eleştirilerin haksız olduğunu belirtmek isterim” dedi.

AİHM’in başörtüsüne ilişkin aldığı kararı eleştiren Arslan, şöyle konuştu:

Ulusal ve uluslararası yargı organlarının özellikle başörtüsüne ilişkin yasakçı kararları dikkat çekicidir. Mültecilere kapıları kapatan başörtüsünü kamusal alandan yasaklayan yaklaşım insan haklarıyla bağdaştırılamaz.