Ana SayfaGüncelBaydemir’den Kurtulmuş’a fotoğraflı referandum yanıtı

Baydemir’den Kurtulmuş’a fotoğraflı referandum yanıtı

HABER MERKEZİ – HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un “silahların gölgesi olmadan” insanların sandığa gittiğine yönelik sözlerine, bir sandık başında elindeki silah ve ‘rabia işareti’ ile poz veren birinin fotoğrafını göstererek cevap verdi. Baydemir, “Kürtler namlunun ucunda sandığa gitmiştir” dedi.

16 Nisan’da düzenlenen adına ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ denilen ‘başkanlık’ sistemi için yapılan 18 maddelik Anayasa değişikliği referandumu sonrası partiler Meclis’teki ilk grup toplantılarını düzenliyor.

Partisinin grup toplantısında konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Osman Baydemir, yaptığı referandum değerlendirmesinde özellikle baskılara ve şaibelere dikkat çekti.

Baydemir, Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un “silahların gölgesi kalktı” sözlerini hatırlatarak sandık başında silahla ve ‘rabia işareti’ ile poz veren bir fotoğraf ile tepki gösterdi.

HDP Sözcüsü, Muş’un Hasköy ilçesine bağlı Şimlak (Dağdibi) köyündeki söz konusu sandıktan 290 “Evet” 2 “Hayır” oyu çıktığını hatırlattı.

Baydemir’in grup toplantısında gösterdiği fotoğraf

‘Kürtler namlunun ucunda sandığa gitti’

“Ortada bir zafer yok. Hayır’ı savunanların baskıya ve saldırıya rağmen ortaya koyduğu güçlü iradesi var” diyen ve 17 büyükşehirde ‘Hayır’ çıktığını hatırlatan Baydemir, “Bir toplumsal mutabakat çıkmamıştır, bu anayasa meşru değildir. Bütün bunların yanında Kürtler namlunun ucunda sandığa gitmiştir” dedi.

Baydemir, ihlallere ilişkin tuttukları 65 sayfalık rapordan da kimi detaylar da paylaştı.

HDP Sözcüsü Baydemir, şöyle konuştu:

Bu süreçte 11 bin insanımız gözaltına alındı, 5 bin insanımız cezaevine atıldı. Eş Başkanlarımız ile birlikte 13 vekilimiz, 83 belediye eş başkanımız tutuklandı. Referandum sürecinde 2 bin 165 Hayır aktivisti gözaltına alındı. Selamımızı alan yurttaş bile tek tek kameralara alındı. Vekillerimiz kampanyalarını adliye koridorlarında yapmak zorunda kaldı.

Bize selam verdiği için kameraya alınan yurttaşların resmidir bu. Bir anne bebeği ile bize selam verdiği için kameraya alındı. Bêjin Na şarkımız yasaklandı. Dün de faşizme hayır diyorduk bugün de diyoruz.

‘Bölgede yüzde 62 oranında ‘Hayır’ çıktı’

“Evet” çalışmasında ağırlıklı olarak örtülü ödeneğin kullanıldığını, valilerin “Evet” çalışması yürüttüğünü, toplantı ve gösterilerin yasaklandığını, sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiğini hatırlatan Baydemir, insanların iş, aşı ve rızkı ile tehdit edildiğini söyledi.

Bir muhtarın “Senin köyünde 7 Haziran’da çıkan sonuç bu, senin oğlunun öğretmen olduğunu biliyoruz inşallah yeni KHK’da sorun olmaz” denilerek tehdit edildiğini söyleyen Baydemir, şunları söyledi:

Kürtler göze alarak sandık başına gitti. Coğrafyaları yakılıp yıkılmasına, iradeleri tutuklanmasına belediyelerine kayyım atanmasına rağmen, bölgenin büyük oranında yüzde 62 oranında zulme baskıya Hayır dediler. İnsanlık onuru işkenceyi yenecektir iradesini ortaya koydular.

Kürtler inkar edilmelerine ve tekçi anayasa dayatılmasına hayır dediler. Kürt karşıtlığına içeride ve dışarıda ‘Hayır’ dediler.

Kısa süre önce sokağa çıkma yasağı ilan edilen köylerde işkencelere rağmen yüzde 90 düzeyinde ‘Hayır’ çıktığını belirten Baydemir, şunları söyledi:

İnsanlık onuru işkenceyi yenmiştir. Selam olmuştur. Önümü ilikleyerek, Silvan’a yüzde 76 Hayır selam olsun. Sur’a selam olsun. Gever yüzde 76, Nusaybin 78, Şırnak yüzde 71… Selamlıyorum. Carek din hezar silav li we be (Bir kez daha binlerce selam). Anaların döktüğü gözyaşları boşuna gitmedi. Bir kez daha bize taleplerimizi soracaklar.

YSK kararı seçime darbe

Mühürsüz oy pusulalarının kabul edilmiş olmasını “seçime darbe” şeklinde yorumlayan Baydemir, 2014 yerel seçimlerinde Güroymak’ta BDP’nin kazandığı seçimlerin mühürsüz oy gerekçesiyle AKP’nin başvurusu üzerine iptal edildiğini hatırlattı.

Bütün seçim günahlarının YSK’nin boynunda olduğunu söyleyen Baydemir, “Meşruiyet krizi aşılmadığı müddetçe toplumun ihtiyacı giderilmeyecektir” diyerek AGİT raporuna işaret etti.

Cumhurbaşkanı’nın AGİT raporunu kabul etmediğine yönelik sözlerini hatırlatan Baydemir, “Peki kim Erdoğan’ı tebrik etti. Katar emiri, krallar… Maşallah maşallah şahidê rovî duvê rovî ye (Tilkinin şahidi kuyruğudur).




Önceki Haber
CHP referandumun iptali için YSK'ye başvurdu
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu: Bu seçimin adı mühürsüz seçimdir