Ana SayfaGüncelBiber gazı taşımak yasak mı?

Biber gazı taşımak yasak mı?

HABER MERKEZİ – Biber gazı kullanmak yasak mı? Bu soruya yanıt Emniyet Genel Müdürlüğü’nden geldi. Emniyet’in açıklamasına göre ‘kişilerin ithalat ve üretiminin yasal kurumlar dışında yapılması yasak olan biber gazı spreylerini bulundurması yasak değil’. Ancak biber gazıyla ilgili ‘fiili yasak’ söz konusu.

Biber gazı, genellikle eylemlerde polis tarafından göstericilere müdahale etmek için kullanılan ve yaralanmalara hatta ölümlere sebep olan bir materyal.

Peki biber gazını sivillerin kullanması yasak mı?

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı bir yurttaşın yönelttiği “Biber gazı kullanmak veya taşımak yasal mıdır?” sorusuna yanıt verdi.

Emniyet, herhangi bir yasak olmadığını belirtiyor:

Söz konusu spreyler için sadece Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet ve jandarma teşkilatı ile özel güvenlik kuruluşlarının ihtiyaçlarının karşılanması amacı dışında, bugüne kadar sivil kullanım maksadı ile hiçbir kişi veya kuruluşa ithal izni verilmemiştir. Bu nedenle piyasada bulunan ve bu kurumlar dışında sivil amaçlı satılan ve kullanılan biber gazları yurdumuza kaçak yollarla getirilen gazlardır.

Ülkeye kaçak yollardan getirildiği açıklanan biber gazlarına internetten ulaşılabiliyor. Fakat sivil amaçlı satılan ve kullanılan biber gazları için il emniyet müdürlükleri bünyesindeki Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlükleri kaçak biber gazı için ‘gümrük kaçağı ürün’ olarak işlem yapıyor.

‘Fiilen yasak’

Yani biber gazı bulundurmak yasak değil ancak sivil insanlar bunu resmi makamlardan elde edemediği için haklarında işlem başlatılıyor ve dolayısıyla fiili bir yasak uygulanıyor.

Emniyet birimlerinin biber gazı kullanımını 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun 16. maddesinde düzenlendiği belirtiliyor.

Bu mevzuata göre ise göz yaşartıcı gaz ve silahlar, kanuna aykırı veya sonradan bu hale dönüşen gösteri, yürüyüş, miting gibi eylemlerde kullanılıyor.

Türkiye’de üretimi olmayan biber gazı genellikle Brezilya ve Güney Amerika ülkelerinden ithal ediliyor. Biber gazının kilo fiyatı ise 60 ile 110 dolar arasında değişiyor.

Biber gazının etkileri

Deriyi tahriş ederek göz, burun, ağız ve solunum yollarında yanmaya, acıya yol açan biber gazı, yakın mesafeden maruz kalan kişiyi 30-45 dakika arasında etkisiz hale getirebiliyor ve bulanık görme, burun akıntısı, hapşırma ve salya artışı, mide bulantısı, deride kızarma gibi etkilere yol açıyor.

Previous post
Haykır Saraybosna: Savaşa hayır!
Next post
İçişleri Bakanlığı'nın Cizre 'savunması': Miray bebeğin öldürülmesi 'hayati bir tedbirin' göstergesiymiş