Ana SayfaGüncelBozdağ ‘Gidilemez’ demişti, Prof. Kaboğlu yorumladı: AYM’ye de AİHM’e de gidilebilir

Bozdağ ‘Gidilemez’ demişti, Prof. Kaboğlu yorumladı: AYM’ye de AİHM’e de gidilebilir

HABER MERKEZİ – Anayasa hukuku profesörü İbrahim Kaboğlu, YSK kararını Anayasa Mahkemesi’ne götürmenin önünde bir engel olmadığını, referandum için de AİHM’e gidilebileceğini söyledi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararları ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gidilemeyeceği ve referandumların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) yetkisi dışında olduğunu savunmuştu.

Ancak dün konuya dair bir yazı kaleme alan AİHM eski yargıcı Rıza Türmen, referanduma dair itirazların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşınabileceğini söylemişti.

Türmen, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal eden maddelere dikkat çekmiş ve ‘kabul edilebilirlik aşamasındaki sorunlar aşılabilirse, davanın kazanılması yüksek bir olasılık’ demişti.

  Rıza Türmen yazdı: Referandum AİHM'e gider mi?

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland da hiçbir uluslararası kuruluşun herhangi bir ülkede bir referandumu geçersiz sayma imkanının bulunmadığını belirterek, konuya dair şunları söylemişti:

Ancak Türk Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) manipülasyon iddialarına rağmen referandumu iptal etmeme kararına karşı AİHM’e başvurulması düşünülebilir.

Jagland ve Türmen’inkine benzer bir değerlendirme de Anayasa hukuku profesörü İbrahim Kaboğlu’ndan geldi.

Prof. Kaboğlu, Bozdağ’ın AYM’ye gidilemeyeceği ve referandumların AİHM’in yetkisi dışında olduğuna dair sözlerine ilişkin değerlendirmesinde, AYM’ye YSK’nin kararını götürmenin önünde bir engel olmadığını ve Avrupa hukuku açısından AİHM’e de gidilebileceğini ifade etti.

bianet’e konuşan Prof. Kaboğlu, “AYM’ye ve AİHM’e başvuru hakkı bir bireysel haktır. Kimin başvuracağı, başvuru yollarının nasıl kullanılacağı Adalet Bakanı’nın yetkisinde değil” dedi.

Kaboğlu “Hem muhalefet partileri götürebilir, hem de seçmenler bizim oy hakkımız ihlal edildi diye, Anayasa’nın 67. maddesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 1 No’lu Ek Protokolü Madde 3 ihlal edildi diye götürebilir” diye konuştu.

Kaboğlu’nun konuya dair ifadeleri şu şekilde:

AİHM açısından bu konu İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi 1 No’lu Ek Protokolü’nün 3. maddesinde düzenleniyor: Serbest seçimleri düzenleme hakkı. Referandumda zaten en büyük seçimdir.

Dolayısıyla yasama seçiminin yararlandığı bir alanda halk oylaması yararlanamıyor demek bir görüş ifade etmektir ama insan hakları Avrupa hukuku açısından geçerli bir görüş değildir. Bu bağlamda AİHM’e de gidilir. AİHM’in geliştirdiği serbest seçimleri düzenleme hakkının Türkiye’ye yüklediği yükümlülükleri yerine getirdi mi, getirmedi mi, onu denetleyecek. Bu konularda az konuşsalar halk oylamasının sonuçlarının haksızlığını bu kadar teşhir etmemiş olurlar.

Ne olmuştu?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “CHP, Anayasa Mahkemesi’ne başvuramaz. Böyle bir hakkı yok” demiş, YSK’nin kararları ile ilgili olarak AYM’ye gidilemeyeceğini belirtmişti.

Bozdağ referandum ile ilgili olarak AİHM’e başvurulması durumunda bir sonuç alınamayacağını, referandumların AİHM’in yetkisi dışında olduğunu söylemişti.

YSK anayasa değişikliği referandumunun iptali için CHP, HDP ve Vatan Partisi’nin yaptığı başvuruları reddetmişti


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tarık Ziya Ekinci: Halkoylaması demokrasi mücadelesiydi, Kürtler zaferle çıktı
Sonraki Haber
Erdoğan: YSK'nin kararı kesin, bu iş bitti; AYM ve AİHM'in de yetkisi yok