Ana SayfaDünyaBrezilya’da polise ok ve yayla direnen yerliler anlatıyor: ‘Haklarımızı yok etmek istiyorlar’

Brezilya’da polise ok ve yayla direnen yerliler anlatıyor: ‘Haklarımızı yok etmek istiyorlar’

HABER MERKEZİ – Brezilya’da Amazon halklarının haklarını korumak için başkentte düzenledikleri protesto gösterilerinde, silahlı polis güçlerine karşı ok ve yaylarıyla direnen yerli halklar, bu direnişin bir varoluş sorunu olduğunu söylüyor.

Brezilya’nın başkenti Brezilya’da, hükümetin yerlilerin yaşadığı toprakları hedef alan politikalarını protesto eden kabileler polisle çatıştı.

“Yerli Haftası” ismiyle anılan etkinliklerin bir parçası olarak yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek isteyen ve ağırlıklı olarak Amazon bölgesinden gelen kabilelere polis biber gazıyla saldırdı, göstericilere silah doğrulttu.

Polisin, meclis binasının yakınlarındaki bir süs havuzuna çok yaklaştıkları gerekçesiyle protestoculara yaptığı müdahaleye, yerliler yanlarında getirdikleri ok ve yaylarla karşılık verdi.

Peki, göstericiler eylemlerine ve polisin tutumuna ilişkin ne diyor?

“Her şeyi polis başlattı”

Protestolara katılmak için kuzeydeki Amapa Eyaleti’nden başkente gelen Keiber Karipuna, müdahaleyle ilgili olarak “Bize karşı kullanılan kaba kuvvet maalesef bu duruma neden oldu” diyor ve ekliyor: “3 bin yerlinin ok ve yaylarla karşılık vermesi doğal bir durum.”

Olayların üzerine yazılı açıklama yapan güvenlik görevlileri ise yerlileri suçluyor: “Yerliler polis ile yaptıkları anlaşmayı ihlal ettiler ve meclisi işgal etmekle tehdit ettiler.”

Tabutlar

Yerliler eyleme, daha önce çatışmalarda ölenleri sembolize eden tabutlarla katılmıştı.

Yerli Guarani halkıyla ilgili tarih çalışmaları yapan Marize de Oliveira’ya göre protestocuların kullandığı tabutlar, geçtiğimiz yıllarda ölen 305 farklı etnik grubu temsil ediyor.

Tarihçi Marize de Oliveira, “Tarım lobisi haklarımızı yok etmek ve biyolojik çeşitliliği bitirerek Brezilya’yı dünyanın tahıl ambarı haline getirmek istiyor” diyor.

Kriz derinleştikçe şiddet artıyor

Brezilya, Latin Amerika’nın en büyük ülkesi ve özellikle Amazon bölgesinde ‘modern’ yaşamdan uzak sayısız kabileye ev sahipliği yapıyor.

Amazon bölgesindeki halklarla sık sık karşı karşıya gelen keresteciler, çiftçiler ve benzer işletmelerin bu kabilelerle aralarında çıkan arbede ve çatışmalar, sürekli yaşanan hadiseler. Ancak yerlilerin önderlerine göre son yıllarda ülkede kötüleşen ekonomik durum şiddet olaylarının artmasına neden oluyor.

Tarım sanayi ve yerlilerin toprak mülkiyeti haklarının sürekli olarak ihtilafa düşmesi dolayısıyla protestolarına ağırlık veren kabilelere göre bu yaşananlar aslında varoluşsal bir sorun. Bundan dolayı, başkent Brezilya’daki protestocular duruma dikkat çekmek için gösterilere kuş tüyleri ve vücut boyalarının da kullanıldığı geleneksel giysilerle katıldıklarını ifade ediyorlar.

Hükümet ranta alan açmaya çalışıyor

Protestoculara göre ülkede Michel Temer liderliğindeki hükümet, Amazon’un çeşitli bölgelerinde yerlilere sağlanan korumaları zayıflatarak büyük sermaye sahiplerine daha fazla alan tanımaya çalışıyor.

Ağustos 2016’da azledilen Dilma Rousseff’ten koltuğu devralan Temer döneminde ülkenin ekonomisi olumsuz bir gidişat sergiliyor.