Ana SayfaDünyaÇeçenistan’da eşcinsellere ‘gözaltı ve işkence’ iddiası

Çeçenistan’da eşcinsellere ‘gözaltı ve işkence’ iddiası

HABER MERKEZİ – Rusyalı LGBT aktivistleri, Çeçenistan’da eşcinsel erkeklerin polis tarafından gözaltına alınarak ağır işkencelere maruz bırakıldığını açıkladı.

Rusyalı LGBT ağı, Çeçenistan’da eşcinsel erkeklere yönelik bir operasyon düzenlediğini ve bu kapsamda 100’den fazla kişinin polislerce gözaltına alındığını duyurdu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Rusya LGBT Ağı’ndan Natalia Poplevskaya, eşcinsel olan veya eşcinsel olduğu düşünülen kişilerin gözaltına alınarak Grozni’nin 20 kilometre uzağındaki Argun yakınlarında bir gözaltı merkezine götürüldüğünü söyledi.

Poplevskaya gözaltı ve işkencelere ilişkin şunları anlattı:

Çeçenistan’da eşcinsel erkeklerin gözaltına alınması için bir operasyon yürütülüyor. İşkenceler kablo ile dayak ve elektrik şoku uygulanıyor. 30’dan fazla kişi küçük hücrelere tıkıştırılıyor.

Ayrıca LGBT aktivistleri işkenceler nedeniyle 3 kişinin hayatını kaybettiğini bildirildi.

Hükümetten iddialara ret

Çeçenistan Devlet Başkanı Ramazan Kadirov’un sözcüsü Alvi Karimov ise suçlamaları, “Ülkemizde var olmayan kişileri gözaltına alıp baskı uygulamamız imkansızdır” sözleri ile reddetti.

Rusya’da yayın yapan Novaya Gazeta’da yer alan habere göre nüfusunun çoğunu müslümanların oluşturduğu ve homofobinin yaygın olduğu ülkede gözaltına alınanlar arasında Kadirov’a yakın bazı Müslüman din adamları ve iki ünlü Çeçen TV sunucusu da bulunuyor.