Ana SayfaDünyaÇernobil’in 31. yılı: Facianın sorumlusu şirketin Türkiye’de nükleer santral kurması planlanıyor

Çernobil’in 31. yılı: Facianın sorumlusu şirketin Türkiye’de nükleer santral kurması planlanıyor

HABER MERKEZİ – Bugün itibariyle Çernobil Faciası’nın üzerinden tam otuz bir yıl geçti. Türkiye’yi ciddi ölçüde etkileyen patlama için dönemin hükümet yetkilileri ‘bir şey olmayacağını’ iddia etmiş, felaketin uzun süreli etkileri dolayısıyla özellikle Doğu Karadeniz’de onlarca insan kanser ve benzeri ölümcül hastalıklar dolayısıyla hayatını kaybetmişti. Geçen onlarca yıl, facianın etkilerini silmeye yetmedi. Eski Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu konuyla ilgili, “Felakete sebep olan firma Türkiye’de yeni bir nükleer santral yapıyor; bu, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir” diyor.


Haber: EZGİ GÜL


21. yüzyılın en büyük felaketi olarak nitelendirilen Çernobil Faciası’nın üzerinden 31 yıl geçti.

26 Nisan 1986’da, Rosatom firmasının Ukrayna ve Belarus sınırında bulunan Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nin dördüncü reaktöründe meydana gelen patlama, Hiroşima atom bombasının on katı etkiye sahipti.

Patlama radyoaktif gazların ve tozların havaya karışmasına neden oldu ve rüzgar bu partikülleri üç kıta boyunca taşıdı.

Yetkililer ‘Bir şey olmaz’ dedi ama..

Coğrafi konum itibariyle Türkiye’yi ciddi ölçülerde etkileyen patlamanın Rusya ve Türkiye tarafından üstü örtülmeye çalışılmış, dönemin hükümet yetkilileri her fırsatta ‘bir şey olmayacağını’ vurgulamıştı.

Ancak o dönemde Rusya’da 60 bin, Ukrayna ve Belerus’ta 140 bin kişi hayatını kaybetti. 3 bin 600 köy ve kasaba ile 2 milyon 650 bin insan etkilendi. 350 binden fazla insan da bölgeden uzaklaştırıldı.

Facianın etkileri sürüyor

O dönemde bu patlamanın uzun vadeli sonuçları olacağını vurgulayan bilim insanları haklı çıkarken, facianın üzerinden onlarca yıl geçmiş olmasına rağmen etkileri hala sürüyor.

Öyle ki bakanların, ‘radyasyonlu çayın cinsel gücü arttıracağı, kemik gelişimine iyi geleceği’ şeklinde açıklamalar yaptığı topraklarda, özellikle Doğu Karadeniz’de, bugün hala insanların birçoğu kanser ve benzeri radyasyon kaynaklı ölümcül hastalıklar dolayısıyla hayatını kaybediyor.

Faciaya sebep olan firma Türkiye’de nükleer santral kuracak

Çernobil’in sorumlusu olan Rosatom şirketi, kazadan etkilenen ülkelerden biri olan Türkiye’de bugün bir nükleer santral kurmayı planlıyor.

Eski Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu ise firmanın Türkiye’de yeni bir nükleer santral yapma planı konusunda uyarıda bulunuyor:

Malesef 1986 yılından bu yana yaşadığımız büyük bir trajedidir. 26 Nisan bizim için çok kara bir gün. Hiroşima ve Çernobil Faciası dünyanın en büyük felaketleridir. Belediye başkanı olduğum dönemde facianın etkileriyle ilgili bir çalışma yapmıştık, ulaşılan tablo korkunç. O dönem ‘Yıllar sonra daha çok sonuç ortaya çıkacak’ dediğimizde çok dikkate alınmamıştı fakat şu anda fark ediyoruz ki cenazelerin nerdeyse hepsi radyasyon nedeniyle olan kanser dolayısıyla geliyor. Dünyada bugün bile nükleer güç dengeleri ile ilgili restleşmeler var. Farkında olmadığımız şey şu ki telafisi mümkün olmayan adımlar atılırsa dünyanın sonu gelecek.

Ayrıca Çernobil Faciası’na sebep olan firma Rosatom, şu anda Türkiye’de yeni bir nükleer santral kurmayı planlıyor. Bu kabul edilebilir değil. Umarım bütün insanlık, yaşadığımız tehlikenin bir an önce farkına varır ve enerji maliyetini ‘güya’ düşürmenin sürdürülebilir yaşam hatta direkt yaşam hakkımızdan önemli olmadığını anlar.

Proje için ilk adım 2010’da atıldı

2010 yılında Akkuyu Nükleer Projesi için çalışmalar başlarken, projeyi Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom yürütüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 1 Aralık 2014’te ÇED Olumlu Kararı verirken, 14 Nisan 2015’te projenin temel atma töreni yapılmıştı.

Previous post
‘Hayır’ mühürlü oylar çöp konteynerinden çıktı
Next post
Polisin silahına karşı ok ve yay: Brezilya'da yerli halk 'Topraklarımızı geri verin' diyor