Ana SayfaGüncelCHP referandumun iptali için YSK’ye başvurdu

CHP referandumun iptali için YSK’ye başvurdu

HABER MERKEZİ – 16 Nisan’da yapılan referandumun iptalini isteyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ve beraberindeki heyet, YSK Başkanı Sadi Güven ile görüştü. CHP, referandumun iptali için YSK’ye başvuruda da bulundu.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) mühürsüz oyları geçersiz saymasının yasaya aykırı olduğunu söyleyerek referandumun iptalini isteyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, partiye ulaşan ihlal iddialarıyla ilgili görüşmede bulunmak üzere YSK’ye geldi.

CHP Genel Başkanı Yardımcısı Erdal Aksünger, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’den oluşan CHP heyeti, YSK Başkanı Sadi Güven ile görüştü.

Görüşme sonrası YSK önünde açıklama yapan Aksünger, dilekçelerini YSK’ye ileteceklerini belirtti.

“Birinci amacımız burada şaibe şüphesi yüksek olan konuların sonuçlanma ihtiyacı var” diyen Aksünger, kendileri için önemli konunun seçim günü yapılan kanunsuzluklar olduğunu söyledi.

CHP’li Aksünger, şöyle konuştu:

Doğu ve güneydoğuda yapılan hukuksuzluklara karşı suç duyurusunda bulunacağız. Burada toplum şunu merak ediyor. Referandum sonuçları meşru mu? Biz sadece ‘hayır’ için değil, herkesin oyu için geldik. Çankaya ilçesindeki bir sandıkta 240’ın üzerine mühürsüz hayırlar da iptal edilsin dedik. Ortada ciddi bir baskı var. Referandumun şaibe düştüğü noktaları aydınlatılmalı. Umarız bu kanunsuzluklar giderilir. Gerekçeli kararı görmedik. Böyle bir karar olmadığı sürece bunu hukuksuz olarak görüyorum.

Referandumun iptali istenecek

CHP, 16 Nisan’da yapılan ‘başkanlığı’ da içeren anayasa referandumunun iptal edilmesi için YSK’ye de başvuruda bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Baskı ve tehditle alınamayan sonuç YSK devreye sokularak alınmaya çalışılmıştır. Bu seçim meşruiyeti olmayan bir mühürsüz seçimdir” dedi.

Tezcan’ın açıklamaları şöyle:

Bu seçim tarihimize bir yeni seçim türünü daha eklemiştir. Sopalı seçimlerini görmüştük. Bu da mühürsüz seçimdir. Şu ana kadar ilan edilen sonuçlar gayrimeşrudur. Bu haliyle yürürlüğe girebilir ama asla meşru olmayacaktır. Meşru olmayan bu sonuca karşı itiraz dilekçesi verdik. Referandumun iptalini istiyoruz. Halk oylamasının meşruiyetini sağlayacak tek şey bu referandumun iptalidir.

Bu halk oylamasında, sabah hiçbir seçimde görmediğimiz yaygınlıkta eksik oylar çıkmıştır. Bize paketleme hatası olduğunu ifade etmiştir YSK. Sabah sandıklara verilen eksik oyları alıp da mühürsüz oyların geçerli olacağını sayacağı kararını da eklediğiniz zaman ortaya organize bir oy hırsızlığı çıkmaktadır.

Bu seçimlerin, sayımları yineleyerek düzeltilmesi mümkün değildir. Yapılacak tek şey vardır: Meşruiyetini yitiren bu halk oylamasının iptal edilmesidir.




Önceki Haber
Kaç mühürsüz oy geçerli sayıldı?
Sonraki Haber
Baydemir'den Kurtulmuş'a fotoğraflı referandum yanıtı