Ana SayfaGüncel‘Çocuklar ölmesin’ diyen Ayşe Öğretmen’e 1 yıl 3 ay ceza

‘Çocuklar ölmesin’ diyen Ayşe Öğretmen’e 1 yıl 3 ay ceza

HABER MERKEZİ – Beyaz Show programına telefonla bağlanarak Kürt kentlerinde yaşanan sokağa çıkma yasaklarını anlatarak, “Çocuklar ölmesin” dediği için yargılanan Ayşe Çelik’e “örgüt propagandası yapmak” gerekçesi ile 1 yıl 3 ay ceza verildi. Çelik’e destek olmak için kendilerini ihbar ettikleri için yargılanan 38 kişi de beraat etti.

Kanal D’de yayınlanan Beyaz Show programına telefonla bağlanarak Kürt kentlerinde yaşanan sokağa çıkma yasaklarını anlatarak, “Çocuklar ölmesin” dediği için hakkında soruşturma açılan Ayşe Öğretmen (Çelik) ile Ayşe Öğretmene destek olmak için kendilerini ihbar eden 38 aydın sanatçı, gazeteci ve yazar ve Kanal D TV sorumlusu Kadir Turnalı’nın yargılandığı davanın karar duruşması Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Ortak savunma: Gerçeğin sesine katıldık, bu ses suç olamaz

Duruşmada; 38 aydın, yazar ve sanatçı iddia makamının mütalaasına karşı ortak savunma yaptı. 38 kişi için ortak savunmayı yazar Oya Baydar okudu.

Sanıklar adına yapılan ortak savunmada şöyle denildi:

Ayşe Çelik’in feryadına sahip çıktık, çünkü sözlerinin yaşadığı, gördüğü tanığı olduğu acıları yansıttığını biliyorduk. O’nun sözlerinde herhangi bir örgütün övülmesinin ya da propagandasının öznesi, sıfatı, yüklemi yoktu, gerçeğin ifadesi vardı sadece. Gerçeğin sesine katıldık. Katıldığımız bu ses suç olamaz.

Ayşe Çelik’in savunması: O sözlerimi tekrar ediyorum

Ayşe Çelik ise savunmasında şunları söyledi:

TV programında yapmış olduğum konuşmanın suç olmadığını düşündüğüm gibi kendimi de bir sanık olarak görmüyorum. Kendimi, iç sesini dinleyen ve vicdani sorumluluğu kapsamında mağduriyetleri dile getiren ve fakat aşama itibariyle bir kısım medya ve yargı eliyle mağdur edilmiş biri olarak görüyorum. Bu nedenle ben savunma yapmıyorum sadece beyanda bulunuyorum. Beyanlarım, mağdur beyanlarıdır.

Ülkenin Güneydoğu’sunda yaşanan yaygın çatışmaların ve akabinde sokağa çıkma yasaklarının, binlerce insan gibi doğrudan mağduriyetini yaşadım. Bu mağduriyetlerin duyulması için küçük de olsa bir çığlık olma kastıyla yapmış olduğum konuşma nedeniyle tekrar tekrar linç edilerek mağdur edildim.

Sayın Başkan, nice kuzu ile kurt hikayesi vardır. Kuzu masumiyeti, kurt ise art niyetli muktediri işaret eder bu hikayelerde. Derenin aşağısında su içen kuzuya, derenin yukarısında bulunan kurdun ‘neden suyumu bulandırıyorsunuz’ demesine benziyor velhasıl halimiz. Kuzunun ne cevap vereceğinin bir önemi yoktur. Maksat kuzuyu yeme ve familyasına vermedir esasen. Bu dava ile de maksat hasıl olmuş galiba. Kuzu yenmiş, familyaya mesaj verilmiştir.

Masumiyetime inanan ve sözlerimi sahiplenen bilim insanı, siyasetçi, aydın, sanatçı, hukukçu dostlara teşekkür ederken, hala güncel bir çığlık olduğunu düşündüğüm o sözlerimi tekrar ediyorum: Sessiz kalmayın. İnsan olarak biraz daha hassasiyetle yaklaşın. Görün, duyun ve artık bize el verin. Yazık, insanlar ölmesin, çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın!

1 yıl 3 ay hapis cezası

Verilen aranın ardından avukatların savunması alınırken, yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı.

Kararda, Ayşe Çelik’e “örgüt propagandası yapmak” iddiası ile 1 yıl 3 ay ceza verilmesine diğer tüm sanıklara da beraat verildi.

Ayşe öğretmen ne demişti?

Yasak ve operasyonların sürdüğü dönemde Ayşe öğretmen, bağlandığı Beyaz Show programında şu ifadeleri kullanmıştı:

Türkiye’nin Güneydoğusunda neler olup bittiğinin farkında mısınız? Burada doğmamış çocuklar, anneler, insanlar öldürülüyor. Sanatçı olarak, insan olarak, bir şekilde siz de yaşananlara sessiz kalmamalısınız, bir şekilde ‘Dur’ demelisiniz. Burada yaşananlar ekranlarda, medyada çok farklı aktarılıyor. Sessiz kalmayın… Görün, duyun ve artık bize el verin. Yazık; insanlar ölmesin, çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın.

Yargılanan isimler

Dava kapsamında Ayşe Öğretmen ile birlikte yargılananların isimleri şu şekildeydi: Avukat Ahmet Dindar, Fizikçi Ayşe Erzan Silier, Yazar Ayşegül Akış Devecioğlu, Grafiker Ayşenur İyidoğan, Avukat Bayram Bahri Belen, Yönetmen Dilek Gökçin, Gazeteci Ercan İpekçi, Avukat Ergin Cinmen, Sanatçı Ferhat Tunç, Nörolog Gençay Gürsoy, Avukat Gülşen Denizhan, İş İnsanı-Politikacı Gülseren Onanç, İş İnsanı Gürhan Ertür, Teknisyen Gürkan Develi, İş İnsanı Halim Bulutoğlu, Anaokul Yöneticisi İbrahim Akın, Avukat İbrahim Sinemillioğlu, Kanal D TV Kanal Sorumlusu Kadir Turnalı, Avukat Kemal Özgül, Sendikacı Mahmut Konuk, Baran Tursun Vakfı Başkanı Mehmet Tursun, Psikolog Mevlut Ülgen, Gazeteci Murat Çelikkan, Emekli Nazmiye Özen, Endüstri Mühendisi Nergiz Savran Ovacık, Şair Neşe Yaşın, Avukat Nil Özsoy Dindar, Oyuncu Orhan Alkaya, Tarihçi Orhan Silier, Yazar Oya Baydar, Emekli Perihan Pulat, Psikolog Pınar Önen, Müzisyen Şanar Yurdatapan, Antropolog Sibel Özbudun Demirer, Emekli Sendikacı Süleyman Eryılmaz, Araştırmacı-yazar Temel Demirer, Doktor Türkcan Baykal, Sanat Eleştirmeni Vecdi Sayar, Mühendis Vedi Üner Eyüboğlu.