Ana SayfaGüncelDBP’li Yüksek AKPM’de konuştu: Türkiye demokrasi ve diktatörlük noktasında yol ayrımında

DBP’li Yüksek AKPM’de konuştu: Türkiye demokrasi ve diktatörlük noktasında yol ayrımında

HABER MERKEZİ – DBP Genel Başkanı Kamuran Yüksek ve HDP heyeti, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde “Hileli ve Meşru Olmayan 16 Nisan Referandumu” başlıklı bir basın toplantısı düzenledi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti,  Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde (AKPM) bir basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ile ilişkilerini yarın yapılacak Genel Kurul’da masaya yatırmaya hazırlanan AKPM’de yapılan toplantının çağrısı “Hileli ve Meşru Olmayan 16 Nisan Referandumu” başlığı ile yapılmıştı.

Toplantıya Yüksek ve HDP heyeti dışında ürkiye’nin AKPM resmi heyet üyeleri Ertuğrul Kürkçü, Filiz Kerestecioğlu, Hişyar Özsoy ile HDP’nin Avrupa Konseyi Temsilcisi Fayık Yagızay da katıldı.

‘Bu seçim meşru değildir’

AKPM sol ve sosyalist gruptan üyelerin de katıldığı basın toplantısında, şaibeli olarak nitelendirilen 16 Nisan referandumu konuşuldu.

Toplantıda, “Kürt halkı Kürt şehirlerinde, Türk halkı ise büyük şehirlerde Erdoğan’ın antidemokratik ve tek adam rejimini tescil ettirme referandumuna aleni bir şekilde ‘Hayır’ oyu verdi. Buna rağmen seçimin sonucunu değiştirme amacıyla AKP iktidarı ve YSK açıktan hileye başvurdu ve dolayısıyla bu seçim meşru değil” denildi.

“Türkiye demokrasi ve diktatörlük noktasında yol ayrımında”

Kamuran Yüksek referandum öncesinde HDP’nin eş başkanları, vekilleri ve çok sayıda yöneticisinin tutuklandığına dikkat çekerek bunun ‘siyasi soykırım operasyonu’ olduğunu söyledi.

Türkiye’nin ‘demokrasi mi diktatörlük mü’ noktasında bir yol ayrımına geldiğini söyleyen Yüksek, Avrupa Konseyi ve AB başta olmak üzere Avrupa demokratik kurumlarının bu konuda tutum almaları gerektiğini ifade etti.

Yüksek, referandum sonuçlarına ilişkin tepkinin sokaklarda sürdüğünü belirtti:

Toplumun ve bizler buna itiraz ettik, halkların sokakta protesto gösterileri halen devam ediyor. Siyasi, hukuki ve diplomasi alanında da çalışarak halkın iradesinin tecelli etmesi için çabalarımız sürecek. Uluslararası kamuoyu da referandum sonuçlarını şaibeli gördü, AGIT raporu bu durumda çok önemli.

“Türkiye toplumu gözlem sürecine alınmalı”

Avrupa Konseyi’nde, Türkiye’nin yönelik gözlem sürecine alınması yönünde yarın yapılacak oylamanın önemine vurgu yapan Yüksek, devamla şunları söyledi:

AKP hükümeti demokrasi değerlerinden uzaklaşmış, iç hukuk ve uluslararası hukuku tanımamaktadır. Buna karşılık Türkiye toplumunun AKP hükümeti uygulamalarından korunabilmesi için mutlaka gözlem sürecine alınması gerekir.

Yarın yapılacak oylama sonucu Ankara’nın monitoring sürecine dahil edilmesi; BM, AGIT ve AB gibi kurumların Türkiye’ye dair alacakları kararların emsal teşkil ederek referans gösterilmesi bekleniyor.