Ana SayfaGüncelDTK Eşbaşkanı Kürt illerindeki ‘Hayır’ı değerlendirdi: AKP’ye çok büyük bir cevaptır

DTK Eşbaşkanı Kürt illerindeki ‘Hayır’ı değerlendirdi: AKP’ye çok büyük bir cevaptır

HABER MERKEZİ – Referandumun resmi olmayan sonucunu değerlendiren DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, Kürt kentlerindeki ‘Hayır’ oranına dikkat çekerek “Sonuç AKP’ye çok büyük bir cevaptır” dedi.  Mevcut tablo ile AKP ve MHP ittifakının yenilgiye uğradığını da söyleyen Güven, “Ülke ortadan ikiye ayrıldı” yorumunu yaptı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, referandumun resmi olmayan sonuçlarını değerlendirdi.

dihaber’e konuşan Leyla Güven, önemli değerlendirmelerde bulundu.

Seçimin OHAL koşullarında yapıldığına dikkat çeken Güven, buna rağmen Kürt illerinde seçime katılımın yüksek olduğunu belirterek çıkan sonuçların önemine dikkat çekti.

Güven, yasak  ve yıkımın hedefi olan kentlerde yüzde 70 ve 80 oranında ‘Hayır’ çıktığını belirterek, “Sandıklardan çıkan ‘Hayır’ herkesi bir kez daha Kürt sorunu noktasında derin düşündürmüştür. Halk yine iradesine sahip çıktı” dedi.

“Sonuç AKP’ye çok büyük bir cevaptır”

Bölgedeki çatışmalı ortama, belediyelere kayyum atanmalarına ve tutuklu vekillere de dikkat çeken Güven, bölgedeki sonuç için şunları ifade etti:

Kürt sorununun demokratik çözüme kavuşması için, Sayın Öcalan üzerindeki tecridin sona ermesi için, açlık grevinin sonuçlanması açısından önemli bir sonuç ortaya çıktı.

Siyasi iktidarın Kürtlerden ‘Evet’ beklentisi olduğunu söyleyen DTK Eşbaşkanı, şu değerlendirmede bulundu:

Sonuç AKP’ye çok büyük bir cevaptır. “Biz seninle değiliz, sen bu kadar katliam yaptıktan sonra sana ‘Evet’ diyecek değiliz” denildi. AKP’nin suratına inen bir tokattır. AKP’nin bundan doğru ders çıkarması gerekiyor. AKP olsa da olmasa da Kürt halkı vardır ve Kürt sorunu demokratik bir çözüme kavuşturulmak zorundadır. AKP bugün iktidardadır ama Kürt sorununu çözmediği sürece başarılı ve Türkiye genelinde doğru bir siyaset yürütmesi mümkün değildir. Tüm sorunların ana merkezinde Kürt sorunu vardır. AKP bunu düşünerek yeni bir adım atmalıdır.

“AKP ve MHP ittifakı yenilgiye uğradı”

Ayrıca AKP ve MHP ittifakının yenilgiye uğradığı yorumunu da yapan Güven, şunları tespitlerde bulundu:

Büyükşehirlerde kaybettiysen, ülkenin tamamında kaybetmişsin. AKP’nin bundan sonra MHP ile birlikte elde ettiği bu sonucun kalıcı olmadığını görmesi gerekiyor. Bu sonuçtan sonra oturup düşüneceklerdir.

AKP ve MHP bir araya geldiğinde daha büyük sonuç bekliyorlardı. AKP ve MHP içinde ‘Hayırcılar’ var. “‘Evet’ büyük bir oranda çıkarsa Kürdün katli helaldir” dediler. Ancak farklı bir tablo ortaya çıktı. AKP’nin tek başına aldığı yüzde 50, şimdi MHP ile birlikte zorlayarak almaya çalışıyor.

“Ülke ortadan ikiye ayrıldı”

AKP’nin böylesi bir sonuç beklemediğini ve çıkan sonuç karşısında şaşkın olduğunu söyleyen Güven, “Sonuç AKP’yi yeni adımlar atmaya mecbur edecektir. Kürt sorunu ortada dururken, AKP’nin iktidarını sürdürmesi mümkün değildir” diye konuştu.

Referandumun resmi olmayan sonucu için “Ülke ortadan ikiye ayrıldı” diyen Güven, devamla şu değerlendirmeyi yaptı:

Tam kutuplaştırılan bir durum söz konusu. AKP’nin ciddi bir çaba sarf etmesi gerekiyor. ‘Evet ve Hayır diyen kardeşimdir’ diyerek, sonrasında ‘Hayır’ cephesine operasyon çekerek bir politika yürütürse ülke kaosun içerisine sürüklenir.

Kürdistan’da on binlerce siyasetçisinin tutuklanmasına rağmen bu sonucun çıkması, onlara bir göstergedir. Bütün Türkiye’yi kucaklayan bir politika yürütülmeli, ancak bunu AKP’de göremiyoruz. Sonuç ne olursa olsun, seçim demokratik ise saygı duymak zorundayız, ancak meşru değilse buna itiraz etme hakkımız var.

AKP’nin bundan sonraki siyasetini kapsayıcı yürütmesi gerekiyor. Ancak AKP’ye umudumuz kalmadı. Mücadelemiz devam edecek, AKP’yi buna zorlayacağız. Mücadelemiz AKP ile başlamadı, AKP ile bitmez. Bizim mücadelemiz insanlık mücadelesidir.