Ana SayfaGüncelErdoğan kayyum atanan Diyarbakır’daydı: ‘Belediye başkanlığı zorla elinde alınmış biriyim’

Erdoğan kayyum atanan Diyarbakır’daydı: ‘Belediye başkanlığı zorla elinde alınmış biriyim’

HABER MERKEZİ – Referandum mitingi dolaysıyla Diyarbakır’a adeta ‘çıkartma’ yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediyesine kayyum atanan kentte “Belediye başkanlığı zorla elinde alınmış biriyim” hatırlatmasında bulundu ve “Yasal yollardan yeni belediye başkanları, kayyumlar atanmaya başlandı, her yer nasıl değişmeye başladı” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kendisine eşlik eden çok sayıda Bakan ile toplu açılış töreni ve referandum mitingine katılmak üzere Diyarbakır’daydı.

Yıkımın sürdüğü Sur için ‘vaatler’

Cumhurbaşkanı Erdoğan buradaki konuşmasında sık sık ekonomi paketlerine değindi, 6 mahallesinde hala sokağa çıkma yasağı ve yıkımın sürdüğü Sur için ise şöyle konuştu:

Suriçi’ni Diyarbakır’a yakışır bir hale getirmek istiyoruz. Çok tarihi eser olduğu için çalışmalar ağır işliyor. 3695 bağımsız birimin yıkımı ve enkaz kaldırma işlemi tamamlandı. Bölgenin alt yapısı yenilendi. Sokaklar evler tümüyle elden geçiriliyor. 2 bin Diyarbakır evi yaparak turizm hizmetine sunacağız. Niçin Diyarbakır’da turizm patlaması olmasın. Hevsel Bahçeleri de halkımıza hizmet verecek şekilde yenileniyor.

Kayyumları savundu

Kayyum atanan Diyarbakır’da ‘zorla belediye başkanlığının elinden alındığı’ hatırlatmasında bulunan Erdoğan, kayyumları ise “Siz belediyeler elinizdeydi ne yaptınız. Yasal yollardan kayyum atandı, hemen her yer nasıl değişti” sözleriyle savundu.

Özellikle darbe dönemlerinde ve sıkıyönetim dönemlerinde Diyarbakır’a haksızlıklar yapıldı. Ülkemizin her köşesinde insanlar inanç ve düşüncelerinden dolayı baskı görmüştür. Belediye Başkanlığım elimden zorla alınmış ve cezaevine düşmüş birisiyim… Bunlar benim Kürt kardeşlerimi sevmiyor, asla temsilcileri olamaz. Siz belediyeler elinizdeydi ne yaptınız. Yasal yollardan kayyum atandı, hemen her yer nasıl değişti. İş bilenin, kılıç kuşananın.

‘Çözüm süreci’nin adı yok

Konuşmasında 2015 yılında bitirilen ‘çözüm süreci’ne değinmeye Erdoğan, şunları söyledi:

PKK yanlıları, barış barış barış diyorlar. Laf ile barış olur mu? Elinde silah olanlar ile barış olur mu? Biz inşa, ihya ediyoruz. Barışın fedaileri biziz. Özgürlüklerin fedaisi biziz.

Anayasa değişikliğinin içeriğine değinmedi

Diyarbakır’daki konuşmasında diğer referandum mitinglerinin aksine yeni anayasa değişikliğinin içeriğine değinmeyen Erdoğan, şunları ifade etti:

16 Nisan Diyarbakır içinde yeni bir dönemin müjdecisi olacaktır. Büyük Türkiye için ‘Evet’ mi? Bu sesi duymayanın kulağı değil, kalbide kapalıdır. Diyarbakır beni mahcup etmeyecektir değil mi?.

“Kürtçe seçim kampanyaları yapılıyor mu?”

Referandum sürecinde Van, Şırnak ve Diyarbakır’da HDP’nin Kürtçe “Bêjin Na” şarkısı yasaklanırken, Erdoğan, bunlara değinmeden “Kürtçe seçim kampanyaları yapılıyor mu? Biz özgürlüklerin teminatıyız” dedi.

Başbakanlığım döneminde, Kürtçe yayın ve kurslar serbest oldu mu? Anneler çocukları ile cezaevlerinde Kürtçe konuşabildi mi? Kürtçe seçim kampanyaları yapılıyor mu? Biz özgürlüklerin teminatıyız.

OHAL

Erdoğan, yeni anayasa değişikliğiyle ‘sıkıyönetim uygulamalarının kalkacağı’ vaadinde de bulundu:

Diyarbakırlılar OHAL’in ne olduğunu iyi biliyor. Diyarbakır’dan öyle bir ‘Evet’ sesi yükselsin ki Kandil’in de, Pensilvanya’nın da Avrupa’nın da sesi titresin.