Ana SayfaManşetEzidi milletvekili: Bu saldırıyla AKP, IŞİD’in bitiremediği Ezidileri bitirmeyi amaçlıyor

Ezidi milletvekili: Bu saldırıyla AKP, IŞİD’in bitiremediği Ezidileri bitirmeyi amaçlıyor

HABER MERKEZİ –  Ezidi milletvekili HDP’li Ali Atalan, TSK’nin Şengal’e yönelik gerçekleştirdiği hava saldırılarına sert tepki gösterdi. Karınca’ya konuşan Atalan, “Bu saldırıyla AKP, IŞİD’in bitiremediği Ezidileri bitirmeyi amaçlıyor” dedi ve bir an önce saldırılara son verilmesi çağrısında bulundu.


Haber: ALTAN SANCAR


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Ali Atalan, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının bugün sabaha karşı saat 02.00 sularında Şengal’e yönelik gerçekleştirdiği ve 1 YBŞ’li ile 5 Peşmergenin hayatını kaybetmesine yol açan hava saldırısını Gazete Karınca’ya değerlendirdi.

Ezidilerin IŞİD saldırıları karşısında kendi örgütlülüğünü sağladığını ve özsavunmasını oluşturduğunu belirten Atalan, hava saldırısını ‘ahlaksızlık’ olarak nitelendirdi.

‘IŞİD tarzı bir saldırı’

Saldırıyı gerçekleştirenlerin IŞİD ile birlikte uluslararası mahkemelerde yargılanacağını söyleyen Atalan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yapılan resmi açıklamada, hava saldırısı gerçekleştirilen Şengal’deki bölgede PKK güçlerinin olduğu öne sürüldü. Ancak biliyoruz ki 3 Ağustos 2014 yılında Şengal’e IŞİD tarafından bir saldırı gerçekleştirildi ve bir soykırım yaşandı. Bu tarihten önce orada örgütsüz ve savunmasız olan Ezidiler, yaşanan soykırımdan çıkardıkları ders ile örgütlenerek kendi öz savunmalarını oluşturdular. Burada özsavunma felsefesi üzerinden oluşturulan bu güç birçok yapı tarafından desteklenen ve onaylanan bir güç olma özelliğini de taşıyor. Ve bu yapının bugüne kadar Türkiye’ye karşı herhangi bir tehdidi veya saldırısı da olmamıştır.

Gerçekleştirilen saldırı IŞİD tarzı bir saldırıdır ve bu saldırı ile AKP, IŞİD’in bitiremediği Ezidileri bitirmeyi amaçlamaktadır. Böylesi bir zihniyetin de IŞİD’in zihniyetinden hiçbir farkı yoktur. AKP devamlı olarak ‘dünyanın tüm mazlumlarının yanındayız’ diyor, ancak Ezdilere saldırmaktan da geri durmuyor. Açıkça söylemeliyim ki Ortadoğu’nun ve dünyanın en mazlum toplumuna karşı gerçekleştirilen bu hava saldırısının hiçbir açıklaması yoktur. Bilinmelidir ki ilerleyen zamanlarda IŞİD’in faaliyetleri nedeni ile uluslararası bir yargılama gerçekleştirildiğinde, bu saldırıyı gerçekleştirenler de o mahkemede hesap verecektir.

‘Saldırılara bir an evvel son verilmeli’

AKP’nin ‘mantıktan kopuk bir siyaset izlediğini’ de söyleyen Atalan, yaşananlardan ders çıkarılması ve saldırılara son verilmesi çağrısında bulundu.

AKP akla ziyan, mantık ve vicdan ile ilişkisi bulunmayan bir siyaset yürütmekte. Rasyonaliteden kopan AKP’nin bu saldırılarını sürdürmesi de mümkündür. Umuyoruz ki bugün sabaha karşı gerçekleştirilen saldırı bir son olur, çünkü Ezidiler gibi mazlum ve yok olma ile karşı karşıya olan bir topluma karşı saldırı gerçekleştirmek ve sürdürmek ahlaken de siyaseten de bir çökmüşlüğün işaretidir. Altını çizerek söylüyoruz ki yaşananlardan ders alınır ve bu ahlak dışı saldırılara bir an evvel son verilir.

Ne olmuştu?

TSK’ye ait savaş uçakları gece saatlerinde Şengal ve Suriye’nin Rojava bölgesindeki Derik kentine bağlı Qereçox’u bombalamıştı.

Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ), saldırıda 1 sivilin yaşamını yitirdiğini ve 1 YBŞ’linin yaralandığını belirtmişti.

Saldırıda peşmergelerin konumlandığı alanların da hedef alındığı ve 5 peşmergenin yaşamını yitirdiği, 9 peşmergenin ise yaralandığını bildirilmişti.

  TSK'den Şengal ve Rojava'ya bombardıman: 20 YPG'li, bir YBŞ'li ve 5 Peşmerge yaşamını yitirdi