Ana SayfaGüncelFehim Taştekin: Bu kozmetik bir operasyon, Türkiye fazla sevindi, geleceği olmayan bir politikayı dillendiriyor

Fehim Taştekin: Bu kozmetik bir operasyon, Türkiye fazla sevindi, geleceği olmayan bir politikayı dillendiriyor

HABER MERKEZİ – ABD’nin Suriye’ye dönük füze saldırısını “kozmetik operasyon” olarak nitelendiren gazeteci Fehim Taştekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan destek açıklamalarına ilişkin ise “Türkiye fazlasıyla sevindi ama geleceği olmayan bir politikayı dillendiriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Gazeteci yazar Fehim Taştekin, ABD’nin İdlib’teki kimyasal saldırı iddiasının ardından Humus’ta Suriye rejimine ait bir hava üssünü vurmasını değerlendirdi.

Saldırıyı ABD Başkanı Donald Trump’ın hem Amerika iç kamuoyunda Rusya nedeniyle yaşadığı sıkıntıları aşmak hem de Suriye’de kendisine alan açmak için yapılmış “kozmetik bir operasyon” olarak nitelendiren Taşketin, Türkiye’nin saldırıya desteğini ise “Türkiye fazlasıyla sevindi ama geleceği olmayan bir politikayı dillendiriyor” diye yorumladı.

Artı Gerçek’in canlı yayınına katılan Taştekin’in değerlendirmelerinden bazı bölümler şöyle:

Saldırının kozmetik saldırı olup olmadığına bakmamız gerekiyor. Yani  ABD yönetimi ya da Trump doğrudan bu saldırıyla tam olarak ne yapmak istedi? Bu önemli.

Ben Trump’ın hem Amerika iç kamuoyunda Rusya nedeniyle yaşadığı sıkıntıları hem de Suriye’de kendisine alan açmak için bir takım hamleler yapma ihtiyacının olduğunu vurgulamak istiyorum.

Trump üzerinde bir baskı oluştu. Amerikan kurulu düzeni açısından baktığımız zaman Obama yönetiminin de benimsediği o “düşmanca tutumdan” farklı bir çizgiye savrulmak önemli bir sapmadır.

Trump yönetiminde yer alan kilit isimlerin seçim sürecinde Rus diplomatlarla ilişkileri ciddi baş ağrılarına yol açtı. Bu anlamda Rusya’yla yakınlaşmayı da önleyen bir bariyer bu.

Böyle kritik bir saldırı sonrasında Trump üzerindeki baskılardan kurtulmak için sınırlı, cezai bir yanıt vererek Suriye yönetimine belki kendine bir manevra alanı açmış oldu.

Rusya’yı bilgilendirmiş olması hatta Suriye askerlerinin ve Rus askerlerinin zarar görmemeleri için önceden bilgilendirmenin yapılmış olması önemli. Bu açıdan bu mesele biraz bana Türkiye’nin umduğu gibi devamının olacağı daha geniş bir operasyonun başlangıcı değil, Trump’ın kendisine manevra alanı açmak için yaptığı bir kozmetik operasyon gibi geliyor.

Önceden bilgilendirme de bu işin sınırlı olacağına dair bir mesajdı.

ABD’nin küresel düzeyde en önemli müttefiki İngiltere. Onların açıklamalarına baktığımız zaman onlar da daha büyük bir operasyonun olacağını öngörmüyorlar. Demek ki onlara da bir bilgi paylaşımı söz konusu.

Sahada Rusya varken ABD savaş uçakları Rusya radarlarının kilitlerini kapattığı zaman uçabilir. Gerçekçi olmak lazım. O yüzden Rusya’yla çok daha büyük bir çatışmayı getirecek daha ileri adımlar atmayacaklar.

Bu işe çok fazlasıyla alkış tutan 3 ülke var; Türkiye, İsrail ve Sudi Arabistan. Bu üç ülkenin de Suriye ile ilgili hesapları var. Amaçları çakışıyor. Üçünün de istediği uçuşa yasak bölge. Uçuşa yasak bölge, Rusya bu kadar bu savaşı bu noktaya getirmişken mümkün değil. Yani çok ciddi bir hesaplaşma var.

Bugün herhangi bir uçuşa yasak bölge uygulamasının sahada doğrudan El Kaide, IŞİD gibi örgütlere dokunulmazlık kazandıracağını artık sokaktaki insanlar bile biliyor. O yüzden Türkiye burada çok fazla kendisini açık etti. Fazlasıyla sevindi. Yani geleceği olmayan bir politikayı dillendiriyor. Bir takıntı söz konusu. Tabi ki iç kamuoyunu da oyalamak için böyle bir sansasyonel çıkışlar yapıyorlar. Referandum öncesinde sürekli savrulan, sürekli gerilim ihtiyacı duyan bir iktidar var. Dolayısıyla Suriye’yi sonuna kadar kullanacaktır.

Derin çelişkiler içerisindeler. Bir tarafta Filistin davasının hamisi kesilip diğer tarafta Ortadoğu’da İsrail’le aynı dalga boyunda politikalar üreten bir iktidar var.

Diğer taraftan da darbeci olarak suçladığı ABD ile her türlü oyunu oynamaya hazır bir iktidar. Dün YPG’ye destek veriyor diye demediğini bırakmadıklarına bugün başka bir şey söylüyor. Bir ahlaki çöküntü var ve bu da Suriye politikasına yansıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
St. Petersburg saldırısı soruşturmasında ilk tutuklama
Sonraki Haber
Sanatçılardan sandığa gitme çağrısı: Özgürce yaşamak istiyoruz, geleceğimize #Oyatıyoruz