Ana SayfaÇeviriFransa Seçimi: Adaylar Macron ve Le Pen kimdir?

Fransa Seçimi: Adaylar Macron ve Le Pen kimdir?

HABER MERKEZİ – 23 Nisan’da yapılan Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başkan adayları Emmanuel Macron ve Marine Le Pen ikinci tura kaldı. The Guardian Gazetesi, 7 Mayıs Pazar günü yapılacak ikinci turda yarışacak adayların kim olduklarını ve politikalarının ne olacağını yazdı.


Çeviri – Derleme: EZGİ GÜL


Merkezdeki “En Marche” (Yürüyüş) hareketinin lideri Emmanuel Macron ve aşırı sağcı “Front National” (Ulusal Cephe) lideri Marine Le Pen, Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura kaldı.

23 Nisan’da yapılan seçimlerin binlerce insan tarafından protesto edilmesinin ardından Guardian, başkan adaylarının kim oldukları ve ne tarz politikalar benimsediklerini karşılaştırdı.

Emmanuel Macron kimdir?

Emmanuel Macron 39 yaşında ve Yürüyüş partisinin lideri. Macron ekonomide liberal, sosyal hayatta ‘solcu bir tavrı’ benimsiyor.

2005’te kamu personeli olan Macron daha sonra yatırım uzmanı oluyor. 2012’de Başkan François Hollande’nin baş danışmanı olan Emmanuel Macron, 2014’te ekonomi bakanıyken istifa etti ve Yürüyüş’ü kurdu.

Emmanuel Macron’un ilk hedefi: Başarısız olmuş Fransız siyaset sistemini yeniden yapılandırmak. Macron işçi kanunlarını düzenlemek, iş vergisi almamak, işsizlik sistemini düzenlemek, sosyal mobiliteye teşvik etmek, kamu harcamalarını kesmek (ama yatırımı arttırmak), kamu sektörünü küçültmek, milletvekili sayısını azaltmak, avro bölgesinde kalmak, 10.000 polis ve jandarma istihdam etmek istiyor.

Macron’un ilk turdaki seçimin ardından yaptığı konuşma şöyle:

Önümüzdeki iki hafta boyunca hep beraber çok çalışacağız ve böylece insanlar benim adaylığım etrafında birleşecek. Bu birlikteliğimiz hükümet için belirleyici olacak. Bugün verilen oylar bir insana karşı kullanılmış oylar değildir, 30 yıldır ülkemizin sorunlarını çözmeye muktedir olmayan bir sistemin çarklarını kırmaya yönelik oylardır.

Bir şeyleri değiştirmek için çoğunluk sağlamak istememin temel sebebi, kullanacağımız yeni yöntemlerde herkesin kendi yerini bulmasını istemem. İnsanlara nereden geldiklerini, ne yaptıklarını değil, politika değişiklikleri, toplumun reformu, avrupa projeleri değişiklikleri ile ilgili fikirlerini soracağım.

Marine Le Pen kimdir?

Marine Le Pen 48 yaşında ve Ulusal Cephe’nin lideri.

Avukat olan Pen, bölge meclisi üyeliği, Avrupa Parlamentosu üyeliği yaptı. Pen, 2011’den beri Ulusal Cephe’nin başkanı ve 2012’de girdiği başkanlık yarışının ilk turunda yüzde 18 oy almıştı.

Marine Le Pen’in ilk önceliği Fransa vatandaşları için iş, ev, sosyal devlet için öncelik sağlamak ve yabancı işçiler ile mültecilerden ekstra vergi almak.

Pen, Avrupa Birliği (AB) ile Frank’ın geri gelmesi de dahil olmak üzere “tam egemenlik” için görüşmeler yapmayı, AB üyeliğinde kalmak ya da çıkmak için referandum yapmayı, ilticayı yılda 10.000 ile sınırlamayı, uyruk haklarını kısıtlamayı, 15.000 polis işe almayı ve 40.000 kapasiteli ek hapishane açmayı planlıyor.

Le Pen’in seçimin ardından yaptığı konuşma ise şöyle:

Fransa halkı önlerinde çok kolay bir seçim olduğunu biliyor, ya kuralsızlaşmaya ve liberalleşmeye doğru giden patikada devam edilir ya da Fransa kazanır. Gerçek değişimi seçme şansınız olduğunu biliyorsunuz. Önerdiğim şey budur: gerçek değişiklik. Bu Fransız halkını nasıl davranması konusunda dikte etmeye çalışan küstah elitlerden kurtarmanın zamanıdır, ben halkın adayıyım.


  Fransa cumhurbaşkanlığı seçimi: Macron ve Le Pen ikinci turda

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan'dan 24 Nisan mesajı
Sonraki Haber
24 NİSAN | Ermeni Soykırımı'nda suskunluğun başlangıcı: Gomidas Vartabed