Ana SayfaÖzelGenç Yeşiller: Boykot yetmez, tüketimi örgütleyelim!

Genç Yeşiller: Boykot yetmez, tüketimi örgütleyelim!

HABER MERKEZİ – Yaşar Holding’e yönelik boykota dair bir açıklama yapan Genç Yeşiller, “Bir sermayeden alıp başka sermayeye kazandırmayalım!” derken ‘tüketimi örgütleme’ çağrısı yapıyor.

Referandum sonrası  Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar’ın, İzmir’in Karşıyaka ilçesinin basketbol takımı olan Pınar Karşıyaka’dan şirketinin sponsorluğunu çekebileceğini dillendirmesinin ardından Yaşar Holding için birçok kesim tarafından boykot çağrıları yapılmıştı.

Yeşil politika yapan Genç Yeşiller grubu, boykot çağrısının üzerine “Boykot yetmez, tüketimi örgütleyelim!” diyerek günlük tüketimin yerel ağlarla ve kooperatiflerle örgütlenmesine yönelik çağrıda bulundu.

Genç Yeşiller tarafından yayınlanan metinde herkese patronsuz ürünleri tercih etme, takas, onarma ve geri dönüşüm çağrısı yapıldı.

Genç Yeşiller’in  “Tüketimi örgütleyelim!” başlığı ile yayınlanan çağrı metni şöyle:

Boykot çağrısı gün geçtikçe büyüyor ama biz Genç Yeşiller YETMEZ diyoruz.

Bir sermayeden alıp başka sermayeye kazandırmayalım!

Politik sistemi besleyen sermayeye sürekli para kazandırmaktan bıktınız mı? Öyleyse onların ürünlerini kullanmaktan vazgeçin. Her boykotta bir sermayeden alıp diğer sermayeye kazandırmaktan da vazgeçin!

Genç Yeşiller, boykot etmek isteyen herkesi yerel, doğa dostu, patronsuz ürünleri tercih etmeye ve takasa, onarmaya, geri dönüşüme çağırıyor.

Yaşar Holding gibi, henüz açık vermeyen büyük sermaye temsilcisi birçok şirket, fabrika ve benzeri kuruluşlar, her gün insan haklarını ihlal etmeye, çalışanlarını sömürmeye ve doğaya düşman olmaya devam ediyor, yozlaşmış politik sistemi besliyor. Bu sermayelerin gücünü ancak birleşerek alt edebiliriz.

Tüketimi örgütleyelim!

Doğa dostu tüketim yapmak ve hatta hiç tüketmemek sanıldığı kadar zor değil. Biz denedik, çok güzel oluyor.

Gıda dışı ürünlerde ihtiyaç fazlası almamakta, takas etmekte ve onarmakta ısrarcı olun. Takas etkinliklerini veya ikinci el satışlarını Facebook ya da diğer internet ortamlarından takip etmek çok kolay.

Gıda için yerel pazarları tercih edin, direk üretcilerden alış veriş yapmaya çalışın, az alıp az tüketin ve az çöpe atın. Kooperatiflerin ürettikleri ürünleri tercih edin. Ve en önemlisi  çevrenizdeki bir gıda topluluğuna katılın, yoksa kurun!

Gıda toplulukları hakkında

Son yıllarda, yerel ve doğa dostu gıda ürünlerine aracısız erişmek için bir araya gelmiş aktivistler ile ürününü doğrudan tüketiciye satmak isteyen üreticilerin oluşturduğu bu topluluklar, gıda sisteminin ana ayaklarından biri olma çabasını sürdürüyor. Kendilerine özgü ekonomik modellerle işleyen bu topluluklar, genellikle topluluktaki tüketicilerin talebine göre ürünlerin direk üreticilerden alınması esasına dayanıyor. Tüm gıda topluluklarının ortak özelliği ise topluluk üyeleri arasındaki ilişkilerin güven temeline dayanması.

Genç Yeşiller kimdir?

Genç Yeşiller, yeşil politikayı geliştirmek ve gençlerin siyasi alanlarda kendilerini güçlendirmeleri için bir alan yaratmak isteyen bir grup gençten meydana gelen gönüllüler grubudur. Grup, gönüllü sadeliği, yerelliği, ekolojiyi, feminizmi ve LGBTQ topluluğunu ve şiddetsizliği savunmayı esas alır. Genç Yeşiller yapıları itibari ile anti-hiyerarşik, aktivist, demokratik ve şenlikli bir yapıdır ve Avrupa’nın birçok bölgesindeki Genç Yeşiller ile iş birliği içinde kapasite geliştirici gençlik çalışmalarına katılarak bu çalışmaların örgütlenmesine katkıda bulunur.

Bazı gıda toplulukları

Türkiye’de gün geçtikçe artan gıda topluluklarından bazıları da şöyle:

Yaşam Dostu Ürün Dayanışma Üretim ve Paylaşım Grubu – Balıkesir

Çanakkale Ekolojik Yaşam İnisiyatifi (ÇAYEK) – Çanakkale

Batı Destekli Topluluk Destekli Tarım Grubu (BİTOT) – İzmir

İmece Evi Abone Aile Sistemi – İzmir

Doğal Ürünler ve Sağlıklı Yaşam Platformu – Antalya

BÜKOOP (Boğaziçi Üniversitesi Mensupları Tüketim Kooperatifi) – İstanbul

DÜRTÜK (Direnen Üretici Tüketici Kolektifi) – İstanbul

Doğal Besin, Bilinçli Beslenme Grubu – Ankara


Gazete Karınca