Ana SayfaÇeviri‘Güvenlik riski var’: İngiltere, eşcinsel mahkûmun Türkiye’ye iadesini reddetti

‘Güvenlik riski var’: İngiltere, eşcinsel mahkûmun Türkiye’ye iadesini reddetti

HABER MERKEZİ – Türkiye’de tecavüz suçlamasıyla hapis yattığı dönemde işkence gördüğünü ve Müslüman olmaya zorlandığını söyleyen Rosslee Charles’ın Türkiye’ye iadesi reddedildi. Mahkeme, eşcinsel olan Charles’ın Türkiye’ye iadesinin özellikle darbe girişimi sonrasında ‘güvenlik riski’ yaratacağına hükmetti.

Britanya’da yayımlanan Guardian gazetesinin haberine göre eşcinsel olan İngiltere vatandaşı Rosslee Charles, 2006’da tecavüz suçlamasıyla Türkiye mahkemesi tarafından gıyabında yargılandı ve hapis cezası aldı.

Suçlamaları reddeden Charles, Türkiye’de altı ay hapis yattıktan sonra güvenlik gerekçesiyle İngiltere’ye iade edildi.

Ancak Türkiye Charles’ın yeniden iadesi için talepte bulundu ve LGBT mahkumlar için özel güvenceler vereceklerini bildirdi. İngiltere’deki bir alt mahkeme de bu talebi kabul etti.

Charles ise bu kararı bir üst mahkemeye taşıdı.

‘Müslüman olmaya zorlandım’

Londra’da dün görülen duruşmada Charles, Türkiye’deki hapishanede dayak yediğini, işkence gördüğünü, yerleri temizlemek zorunda kaldığını ve Müslüman olmaya zorlandığını anlattı.

Avukatı da müvekkilinin Türkiye’de hapis yattığı dönemde eşcinsel olduğu için gardiyanların ve diğer mahkumların şiddetine maruz kaldığını ve iadesinin güvenlik açısından kabul edilemez olduğunu belirtti.

Avukat ayrıca, Türkiye’deki hapishanelerin özellikle temmuzdaki darbe girişimi sonrasında yeterince güvenli olmadığını, ayrıca ülkede eşcinsellere yönelik ayrımcılığın çok yoğun olduğunu kaydetti.

‘Güvenlik riski bulunuyor’

Sonuç olarak üst mahkeme, İngiltere vatandaşının Türkiye’ye iadesini ‘güvenlik riski bulunduğunu’ belirterek reddetti.

Guardian haberde, Türkiye’deki darbe girişimi sonrasında İngiltere’nin ve birçok ülkenin mahkûmların Türkiye’ye iadesine ‘güvenlik riski bulunduğu’ için karşı çıktığını da yazdı.


Çeviri-Derleme: T24
Kaynak: Guardian
Previous post
Yıldız Tar anlatıyor | LGBTİ'ler nasıl bir anayasa istiyor?
Next post
Berkin Elvan davasının ilk duruşması