Ana SayfaÇeviriHannah Arendt’den bir pasaj: ‘Yalan’

Hannah Arendt’den bir pasaj: ‘Yalan’

Herkes size mütemadiyen yalan söylüyorsa, bunun sonucu, yalanlara inanmanız değil, artık hiç kimsenin hiçbir şeye inanmaması olur.


Hannah Arendt

Çeviri: Derya Yılmaz


Totaliter ya da başka türden bir diktatörlüğün hüküm sürmesini olanaklı kılan şey, insanların bilgilendirilmemesidir. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olabilir misiniz?

Herkes size mütemadiyen yalan söylüyorsa, bunun sonucu, yalanlara inanmanız değil, artık hiç kimsenin hiçbir şeye inanmaması olur. Çünkü yalanlar, doğaları gereği, değiştirilmek zorundadır; yalan söyleyen bir hükümetin de kendi tarihini durmadan yeniden yazması gerekir. Bunun muhatabı olarak, sonuçta önünüze hayatınızın sonuna kadar inanabileceğiniz tek bir yalan konmaz, siyaset rüzgârı nereden eserse ona göre değişen sayısız yalan konur.

Artık hiçbir şeye inanamaz hale gelmiş bir halk da hiçbir konuda karar veremez. Sadece eylemde bulunma kabiliyetinden değil, düşünme ve muhakeme etme kabiliyetinden de mahrum kalır. Ve bu hale gelmiş bir halka dilediğiniz her şeyi yaptırabilirsiniz…


Yukarıdaki pasaj e-Skop‘tan alınmıştır. Pasaj, Roger Errera’nın, Ekim 1973’te New York’ta Fransız televizyonu (ORTF) için Hannah Arendt’le yaptığı ve Temmuz 1974’te yayınlanan söyleşiden Türkçeleştirilerek aktarılmıştır. YouTube videosuna da buradan bakabilirsiniz.