Ana SayfaGüncelHayır ve Ötesi: Ölen yurttaşa bile oy kullandırıldı

Hayır ve Ötesi: Ölen yurttaşa bile oy kullandırıldı

HABER MERKEZİ – Hayır ve Ötesi, referandumda yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporunu açıkladı. Rapora göre Urfa’da 31 Mart 2017 günü hayatını kaybeden E.E. isimli bir yurttaşa, Eyyübiye ilçesinde bulunan 2179 no’lu sandıkta oy kullandırıldığı tespit edildi.

Hayır ve Ötesi, referandumda yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladıkları raporu, Makine Mühendisleri Odası Taksim Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Toplantıya, Hayır ve Ötesi Koordinasyon üyeleri avukat Damla Atalay, Melis Akyürek, Doğan Ergün ve Güler Ümüt katıldı.

‘Şaibeli sandıklar’

Toplantıda konuşan Hayır ve Ötesi Koordinasyon üyesi Doğan Ergün hazırladıkları ön raporda blok oy kullanılması, istatistik bilimiyle açıklanamayacak uyuşmayan anormallikleri duyurduklarını hatırlattı ve 7 bin 48 sandıkta blok oy kullanıldığını tespit ettiklerini söyledi. Ergün şunları kaydetti:

Türkiye genelinde 10 Mart tarihi sandıkların nihai halinin aldığı tarihtir. Bu tarihten sonraki sayılar bizim için esastır. Biz bunları uydurmuyoruz. Türkiye’de 7 bin 48 sandıkta kimse hasta olmamış, kimse hayatını kaybetmemiş… Er ve erbaş olarak silah altında değilmiş. 1 milyon 672 bin 249 kişi oy kullanılmış. Bu anormalliktir. Seçimler tarihimiz açısından da bu düzeyle bir oy kullanımı bulamadık. Şaibeli sandıklardır.

‘Hayatını kaybeden yurttaşa oy kullandırıldı’

Urfa’nın Eyyübiye ilçesinde 31 Mart’ta yaşamını yitiren E.E. isimli yurttaşın kayıtlı olduğu 2179 Nolu sandıkta tüm seçmenlerin oy kullandığını tespit ettiklerini belirten Ergün devamla şunları söyledi:

Dikkat çekici bir durumdur. Türkiye ortalamasının üstünde ‘Evet’ oyu verilmiş. Baskın bir şekilde 1 milyonun üzerinde de ‘Evet’ oyu kullanmış. Hayır ve Ötesi çalışması olarak bir projeksiyon tuttuk. Urfa ilginç örnekler yaratıyor. Çok ciddi bir operasyon dönmüş. Orada yaptığımız çalışmada da özellikle 10’dan fazla köyün nüfus bilgilerine bakıldığında başka kaynaklardan ulaşmaya çalıştık. 2179 Nolu sandıkta 31 Mart’ta hayatını kaybetmesine rağmen oy kullanılmış. Fazla oy kullanılmıştır. Sınırlı olanaklar ile sınırlı bir zaman dilimi içerisinde bu verileri bulduk. Daha kapsamlı çalışma yapılsa daha çok ihlal ortaya çıkacaktır.

‘Hayır seçmeni buharlaştı mı?

Kırsal kesimlerde yüzde 95 oranında ‘Evet’ oyu çıkan sandıklara odaklandıkları belirten Ergün, aynı sanıklarda bir önceki seçimde CHP ve HDP’ye oy veren seçmenlerin sayısı ile aynı sandıklardan referandumda çıkan  ‘Evet’ oyu arasında karşılaştırma yaptıklarını belirtti ve verileri şöyle sıraladı:

Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Konur köyünde 7 Haziran’da CHP ve HDP ‘Hayır’ bloğunda 442, 1 Kasım’da 263, 16 Nisan’da 16 oy çıktı. Urfa Viranşehir’e bağlı Gözlek köyünde 7 Haziran’da 188, 1 Kasım’da 110, 16 Nisan’da 0, Mardin Kızıltepe’ye bağlı Yukarı Azıklı köyünde 7 Haziran’da 314, 1 Kasım’da 269, 16 Nisan’da 1 oy aldı. Ağrı Patnos’a bağlı Dedeli Üzüm İlkokulu’nda 7 Haziran’da 69, 1 Kasım’da 67 ve 16 Nisan’da 2 oy çıktı. Urfa Ceylanpınar’a bağlı Akbulut köyünde 7 Haziran’da 132, 1 Kasım’da 104, 16 Nisan’da 4 oy çıktı. Buradaki ‘Hayır’ seçmenleri buharlaştı mı? Çok sayıda yerde böyle sonuçlar var. Diğer yerlere de ayrıntılı olarak bakılmalıdır.

YSK’nin mühürsüz oy kararının kanun dışı olduğunu belirten Ergün, YSK tarafından 73 milyon civarında oy pusulası dağıtıldığını, referandumda kullanılan 55 milyon civarındaki oy hesaba katıldığında 18 milyon oy pusulasının nerede olduğunu sordu. Ergün şöyle devam etti:

Örnek olarak, 16 Nisan’da Şişli ve Beşiktaş’ta oy pusulaları eksikti. Buralara neden oy pusulası verilmedi? 18 milyon oy pusulasının dolaştığı bir seçim geçirdik. Güçlerinin yetmediği yerde bu yedek oy pusulaları devreye girdi. Bu seçim meşruiyetini yitirmiştir. Açık sayım ilkesi ihlal edilmiştir. Türkiye’nin doğusunda yurttaşlar bizi arayarak, sandıkların bulunduğu yere alınmadıklarını ve oyların gizli sayıldığını anlattı. Yedek pusular ile ilgili açıklama yapılmalıdır. Neden Şişli’de eksik oy pusulası varken bu fazla basılan yedek pusulalar neredeydi? Bunun açıklanması gerekir. Bunlar ciddi verilerdir. Bilime aykırı bir durum oldu.

‘Referandum iptal edilmelidir’

Raporun sonuç bölümünü okuyan Koordinasyon Kurulu üyesi Güler Ümüt de tüm bu şaibeler nedeniyle referandumun iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Ümüt şöyle konuştu:

16 Nisan 2017 tarihli Anayasa referandumu tüm ülkede iktidar partisi ve YSK’nin marifetiyle baştan aşağı tezgahlanmış, tarihin en büyük seçim hilesiyle gerçekleşmiştir. Ülkemizde demokrasinin temel taşlarından biri olarak kabul edilen seçimlerin ve halk oylamalarının her türlü şaibeden arındırılmış olarak, tam sandık güvenliği ile gerçekleştirilmesi tüm yurttaşların hakkıdır. Bu hakkın tesis edilemediği açıkça görülmekte olup referandumun iptal edilmesi ve yenilenmesi haklı bir talep olarak ortaya çıkmaktadır. Usulsüzlük ve anormalliklerin damga vurduğu halk oylaması iptal edilmelidir.