Ana SayfaGüncelHDP’nin İstanbul mitinginde on binler buluştu: “Martılar bile ‘Hayır’ diyecek”

HDP’nin İstanbul mitinginde on binler buluştu: “Martılar bile ‘Hayır’ diyecek”

HABER MERKEZİ- HDP’nin Kadıköy mitinginde onbinlerce kişi bir araya geldi. Mitingde konuşan Sırrı Süreyya Önder, “Oylanan ‘Evet’ veya ‘Hayır’ değil, savaş mı barış mı meselesidir” dedi, Filiz Kerestecioğlu “Martılar bile, vapurlar bile ‘Hayır’ diyecek” diye konuştu. Ahmet Türk ise referandumun önemine vurgu yaptı: “Eğer bu referandumda ‘Evet’ dersek Cizre’deki vahşete ‘Evet’ demiş oluruz.”

Halkların Demokratik Partisinin (HDP) İstanbul Kadıköy’de düzenlediği referandum mitingine onbinlerce kişi katıldı.

Mitinge katılanlar “Hayır”, “Na” sözlerinin yanı sıra “Seni başkan yaptırmayacağız” sloganı da atıldı.

  Kemal Kurkut için mitinge 'yarı çıplak' halde geldiler: 'Açıkça öldürüldüm gizlice soruşturuluyorum'

Filiz Kerestecioğlu: Martılar bile ‘Hayır’ diyecek

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu mitingde yaptığı konuşmada, tutuklu siyasetçileri selamladı, ‘barış ve özgürlük’ talebine vurgu yaparak şunları söyledi:

Bu Anayasa’nın tek amacı yargılamalarını engellemektir. Ülkeyi yıllardır erkek egemen zihniyetle yönetenlerin öyle bir amacı var ki; hem meclisi yönetecek hem de bütçeyi yönetecekmiş.

Cumhurbaşkanı bütçeyi çok iyi yönetmeyi biliyor. Kendine bir saray yaptı. Bundan önce yaptıkları bundan sonra yapacaklarının teminatıdır. Bir ülkeyi saraya hapsetmek istiyorlar. Bu ülkenin özgürlük isteyen insanları ne sizin saraylarınıza ne de cezaevlerinize sığar. 16 Nisan’da bu zulme karşı irademizi ortaya koyacağız.

Bu şehrin halkları, birlikte yaşama umudu için ‘Hayır’ diyecek. Martılar bile, vapurlar bile ‘Hayır’ diyecek.

‘Benim bedenim, benim kararım’ diyen kadınların şehridir İstanbul. Kadınlar hep birlikte HAYIR diyecek.

Sırrı Süreyya Önder: Oylanan ‘Evet’ veya ‘Hayır’ değil, savaş mı barış mı meselesidir

Kerestecioğlu’nun ardından konuşan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in konuşmasından satır başları ise şu şekilde:

Oylanan ‘Evet’ veya ‘Hayır’ değil, savaş mı barış mı meselesidir. Masayı devirenler hesap sorulamaz bir yere gitmek istiyor. Bu savaş düzenine büyük bir hayır diyeceğiz. Onun için ‘Hayır’.

Muhalefeti iktidarın değirmenine su taşıyor. Siyasetsizliği siyaset sanan bazı muhalefet partileri de bu değirmene su taşıdılar. Bu ülke bir cennet bahçesidir. En cömert kara topraklardan bir tanesidir. Bu topraklar mehter marşı, İzmir marşı aralığına mahkum olmayacaktır. Üçüncü bir yol vardır. Oda çok halklı, çok kültürlü bir ülkedir. Derdimiz budur. Derdi bu olanlar en erdemli mücadelenin sahibidirler. Şimdiden mücadelenizi kutluyorum. Bir hafta kaldı. Ev ev, sokak sokak, dükkan dükkan dolaşacağız. ‘Hayır’ı çok net çıkaracağız.

Gülistan Kılıç Koçyiğit: ‘Hayır’ her gün büyüyor

Önder’in konuşmasının ardından kitleye seslenen Halkların Demokratik Partisi (HDK) Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ise sandıktan ‘Hayır’ın çıkacağını söyledi:

Umudumuz büyüyor. ‘Hayır’ büyüyor her gün büyüyor. Bu ülkenin demokratikleşmesi için ‘Hayır’ diyoruz. 16 Nisan günü sandıklar ‘Hayır’ ile dolup taşacak. O sandığı kurduklarına pişman olacaklar 16 Nisan günü. 7 Haziran’ın coşkusunu bir kez daha yaşayacağız.

Ahmet Türk: ‘Evet’ demek Cizre’deki vahşete ‘Evet’ demektir

Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ise yaptığı konuşmada, şunları ifade etti:

Bugün yeni bir sürece giriyoruz. Şimdiki referandum halkların taleplerini yok etmeye çalışan, tekçiliği dayatan bir değişiklik olarak karşımıza çıkıyor. Zaten Cumhurbaşkanı tüm yetkilere sahip.

Bu referandum Türkiye için çok önemlidir. Ama Kürtler için çok daha önemlidir. Eğer bu referandumda ‘Evet’ dersek Cizre’deki vahşete ‘Evet’ demiş oluruz, Şırnak’taki, Nusaybin’deki, Gever’deki vahşete ‘Evet’ demiş oluruz.

Eşbaşkanlarımız içerde, belediye başkanlarımız içerde. Bu tutuklamalara karşı ‘Hayır’ dememiz gerekiyor. Amed Cezaevi’ne dönüştürülmek istenen zindanlara ‘Hayır’ diyeceğiz. Bugün Kürdistan’da Kürtler ‘Hayır’ demezse Cumhurbaşkanı ‘Kürt sorunu yok’ diyecek ve bunu kullanacaktır. Bu açıdan Kürtler için çok çok önemlidir. Bundan sonraki süreçte kapı kapı dolaşarak bugünkü durumu izah etmek zorundayız.