Ana SayfaGüncelHer yıl 73 milyon köpek balığı ‘yüzgeç çorbası’ için katlediliyor

Her yıl 73 milyon köpek balığı ‘yüzgeç çorbası’ için katlediliyor

HABER MERKEZİ – Dünyada her yıl 73 milyon köpek balığı, Asya’da zenginlik ve mevki gösterisi olan köpek balığı yüzgeci çorbası uğruna katlediliyor.

Asya’da zenginlik ve mevki gösterisi olan köpek balığı yüzgeci çorbası, dünyada milyonlarca köpek balığının öldürülmesine neden oluyor.

Ortalama bir sebze çorbasından daha düşük besin değerlerine sahip olan ve ortalama 65 dolar fiyatı olan köpek balığı yüzgeci çorbası, Çin ve Vietnam mutfağında oldukça yaygın olarak kullanılıyor.

Gaia Dergi’den İrem Dalloğlu’nun haberine göre bu çorba için her yıl 73 milyon köpek balığı katlediliyor.

Bu lüks uğruna bazı köpek balığı türleri son 15 yılda yüzde 98 oranında azaldı ve 200’den fazla köpek balığı türü Uluslararası Köpek Balığı Vakfı tarafından nesli tükenmekte olan türler listesine alındı.

Üstelik yüzgeçleri alınan köpek balıkları bu işkencenin ardından ise işe yaramaz parçalar gibi denize geri atılıp kan kaybından ölmeye, boğulmaya ya da diğer deniz canlıları tarafından canlı canlı yenmeye bırakılıyorlar.

ABD’de bunları yapmak yasa dışı olmasına rağmen, sınırları içerisinde köpek balığı yüzgeci alım-satımına izin verdiği için bu kanlı ticarette ABD’nin de payı çok.

Hatta Savannah (Georgia Eyaleti) bu ticaretin en çok yapıldığı yerlerden biri.

Fakat ABD Kongresi‘nde bir grup yakın zamanda Köpek Balığı Yüzgeci Ticareti Tasfiye Yasası‘nı duyurdular, ki bu da ABD’de “köpek balığı yüzgeci ya da onu içeren herhangi bir ürünü bulundurma, satın alma, satma, taşıma, ya da ticaretini yapmayı” yasa dışı hale getirecek.

Yaşadıkları ekosistemi dengede tutan köpek balıkları sağlıklı okyanuslar sağlıklı bir dünya için gerekli.

Medya köpek balığı saldırıları nedeniyle insanların mağduriyeti hikâyelerine dikkat çekmeye çalışsa da, gerçekte insanların yaptıkları daha vahşice Her yıl ortalama 70 – 100 köpek balığı saldırısı gerçekleşiyor ve bunlardan sadece 5’i kötü şekilde sonuçlanıyor fakat her yıl 73 milyon köpekbalığı insanlar tarafından öldürülüyor.