Ana SayfaGüncelİçişleri Bakanlığı’nın Cizre ‘savunması’: Miray bebeğin öldürülmesi ‘hayati bir tedbirin’ göstergesiymiş

İçişleri Bakanlığı’nın Cizre ‘savunması’: Miray bebeğin öldürülmesi ‘hayati bir tedbirin’ göstergesiymiş

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanlığı mahkemeye gönderdiği Cizre savunmasında, “Ramazan ve Miray İnce’nin hastaneye gitmeye çalıştıkları sırada vurularak ölmeleri bize sokağa çıkma yasağının yurttaşların can ve mal güvenliğini korumaya dönük ne kadar hayati bir tedbir olduğunu göstermektedir” dedi.

İçişleri Bakanlığı, Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen ve 79 gün süren sokağa çıkma yasağı esnasında evleri zarar gören yurttaşların açtığı davada, mahkemeye skandal niteliğinde bir savunma gönderdi.

Yasak ve çatışmalar sırasında evleri zarar gören ve can güvenliği kalmadığı için ilçeyi terk etmek zoruna kalan birçok yurttaş, yaşananlarda “Kusuru” olduğunu belirttiği İçişleri Bakanlığı aleyhine Mardin 1. İdare Mahkemesi’ne maddi ve manevi tazminat davası açmıştı.

İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği ise dava kapsamında mahkemeye, 3 sayfalık bir savunma gönderdi.

dihaber’in aktardığına göre Bakanlık, davanın hukuki dayanaktan yoksun olduğunu ileri sürerek, Cizre ilçesinde meydana gelen olaylar sonucunda ortaya çıkan maddi ve manevi zarardan Bakanlığın (idarenin) sorumlu olmadığını ve “Hizmet kusurunun” bulunmadığını savundu.

Çok sayıda insanın öldürüldüğü, evlerin yıkıldığı operasyonun  “Son teknoloji silahlar” ve “En iyi eğitimi almış tecrübeli personel” ile yapıldığını ifade eden Bakanlığın savunmasında “mümkün olan en kısa sürede ilçe genelinde asayişin sağlandığı ve ilçenin eski haline kavuşturulduğu” iddia edildi.

Bakanlık, savunmasını şu şekilde sürdürdü:

Şayet devlet personel ve teçhizat hususunda gereken yeterlilikten uzak bir şekilde olaylara müdahale etmiş olsaydı takdir edersiniz ki olayları bastırma noktasında bu kadar başarılı olamazdı. İdarenin ‘Hizmet kusuru’nun varlığı için ortada idari bir davranış, zarar, illiyet bağı ve isnat edilebilirlik şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir. Dava konusu olan çatışmaların başlamasında idareye atfedilecek bir ‘kusur’ söz konusu değildir. Güvenlik güçleri yurttaşların güvenliğini temin etmek maksadıyla yasaların kendilerine verdiği silah kullanma yetkisini gene yasalara uygun bir şekilde kullanmışlardır.

Davacının dilekçesinde, 79 gün boyunca süren yasak sırasında birçok insanın hak ihlaline maruz kaldığı yönündeki şikâyete ise Bakanlık, yasak ve çatışmalar sırasında hiçbir hak ihlali olmadığı karşılığını verdi.

Şu unutulmamalıdır ki diğer bütün hakların hayat bulabilmelerinin olmazsa olmaz koşulu kişinin hayatta olmasıdır ancak ve ancak bu sağlandıktan sonradır ki diğer bütün haklar varlık kazanabilsin. Özetle bu yasak davacının dava dilekçesinde iddia ettiği gibi bir kent nüfusunun cezalandırılması amacına hizmet etmemekte olup tam aksine bir amacı bünyesinde ihtiva etmektedir. Kolluk/kamu görevlilerinin sivillerin yaşam alanlarını hedef aldığı şeklindeki iddiası ise sadece iddia olarak ortada durmaktadır. Yasaklar sırasında başta sağlık hizmetleri olmak üzere halkın temel ihtiyaçları ve talep edilmesi durumunda yardım istekleri aksatılmadan ve yeterli düzeyde karşılanmış ve karşılanmaya çalışılmıştır. Yine dava dilekçesinde davacı iddia ettiği üzere komşuları olan Ramazan ve Miray İnce’nin hastaneye gitmeye çalıştıkları sırada vurularak ölmeleri de bize sokağa çıkma yasağının yurttaşların can ve mal güvenliğini korumaya dönük ne kadar hayati bir tedbir olduğunu göstermektedir.

Çevre Bakanlığı verileri aksini söylüyor

Bakanlık ‘son teknoloji’ silahlar dese de Cizre’deki operasyonlar sırasında tank ve top gibi ağır silahlar kullanıLmıştı.

Öyle ki Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın Cizre’de yaşayan yıkıma ilişkin açıkladığı bilanço da İçişleri Bakanlığı’nın savunmasında çizdiği tabloyu yanlışlıyor.

Sarı, ilçedeki 20 bin 161 konut ve işyerinde yapılan hasar tespit çalışmalarında 2 bin 700 konut ve işyerinin ağır hasarlı olduğunun tespit edildiğini açıklamıştı.

Kalkınma Bakanlığı’nın hesaplamalarına göre ise yakılıp yıkılan Cizre’nin yeniden inşası için 3-4 milyar TL’lik bir maliyet gerekiyor.

Bakanlar Kurulu kararıyla, çatışmaların yaşandığı Cizre’nin Kuştepe, Cudi, Sur, Dağ Kapı, Kale, Şah, Yafes, Alibey ve Nur mahalleleri 30 Haziran 2016’da “Riskli alan” ilan edilmişti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği’nin (GABB) ve TMMOB’nin Cizre’de yaptığı hasar tespiti sonrasında açıkladığı raporda, çatışmalar nedeniyle ilçede yaşayan 50 binden fazla yurttaşın göç ettiğini belirtilmişti.

Raporda, yine ilçede en az 10 bin evin hasar gördüğü açıklanmıştı.

“Dilekçe hukuki değil askeri bir dille yazılmış”

Bakanlığın mahkemeye gönderdiği cevabı değerlendiren davacıların avukatı Newroz Uysal ise Bakanlığın savunma dilekçesinin hukuki bir dille yazılmaktan öte “Askeri bir dille” yazıldığına dikkat çekiyor:

Cevap dilekçesinde ‘son teknoloji’, ‘en iyi eğitilmiş tecrübeli personel’ ifadelerine yer verilmiştir. Bu bir kabul olsa dahi Cizre’de hayatını kaybeden insanlar hakkında yürütülen savcılık soruşturmalarında devletin, ne tür silahlar kullandığını, kaç personelin operasyona katıldığını, kullanılan silah türleri vb. sorular cevapsız bırakılmaktadır. Bakanlığın savunmasının genelinde adeta müvekkillerin yaşıyor olmalarına şükretmeleri istenerek mahkemeden refleks olarak devlet tavrı beklenildiğini ortaya koymaktadır.

Uysal, ilçede yaşananların “İnsanlığa karşı işlenen suç” olduğu yönündeki bazı kurumların rapor ve tespitlerini içeren belgeleri sunmalarına rağmen Bakanlığın buna cevap vermediğine de dikkat çekiyor.

Previous post
Biber gazı taşımak yasak mı?
Next post
'Evet' bildirisi almadı diye darp edildi