Ana SayfaDünyaİdlib’de kimyasal iddiaları: Türkiye, Suriye, Rusya ve ABD’den açıklamalar

İdlib’de kimyasal iddiaları: Türkiye, Suriye, Rusya ve ABD’den açıklamalar

HABER MERKEZİ – İdlib’deki kimyasal saldırı iddiasıyla ilgili Türkiye’den yapılan açıklamada, otopsi sonuçlarına işaret edilerek “Esad’ın kimyasal silah kullandığı otopsiyle kanıtlandı” deniliyor, Suriye ise suçlamaları reddediyor. Rusya, ‘herhangi bir soruşturma yapılmadan suçlunun kim olduğuna karar verilmemesi gerektiğini’ söylerken, ABD ise ‘saldırının arkasında Esad hükümetinin olduğundan şüphe duymadığını’ dile getiriyor.

Türkiye

Suriye’nin İdlib vilayetinin güneyindeki Han Şeyhun bölgesinde Salı günü düzenlenen saldırıda kimyasal silah kullanıldığı iddiasıyla ilgili farklı açıklamalar var.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye’ye getirilen ve daha sonra hayatlarını kaybeden 3 kişinin otopsilerinin yapıldığını ve Salı günü düzenlenen saldırıda kimyasal silah kullanıldığının bu otopsi sonuçlarıyla kanıtlandığını söyledi.

Bozdağ otopsiye, Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Kimyasal Silahları Yasaklama Organizasyonu temsilcilerinin de katıldığını söyleyerek, “Esed’in kimyasal silah kullandığı, bu bilimsel incelemeyle de tespit edilmiş durumda” dedi.

Görevlilerin herhangi bir kimyasal madde tehlikesine karşı koruyucu özel kıyafet giyerek katıldıkları otopsideki ilk bulgulara göre; şahısların kimyasal boğucu gaza maruz kalmaları sonucu hayatlarını kaybettikleri ve akciğerlerinde yoğun ödem bulunduğu tespit edilmiştir. Otopsi sonunda alınan doku, plazma, kan, idrar, akciğer ve cilt örnekleri, kimyasal silah kalıntılarına yönelik gerekli analizlerinin yapılması için Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na gönderilmiştir. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Kimyasal Silahları Yasaklama Organizasyonu temsilcilerine, talepleri üzerine incelemeleri için söz konusu örneklerden verilmiştir.

Suriye

Suriye’den ise iddialara yalanlama geldi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim rejim güçlerinin İdlib’de kimyasal silah kullandığına dair iddiaları reddetti.

“Suriye ordusu kendi halkına ya da teröristlere karşı kimyasal silah kullanmadı, kullanmayacak” diyen Muallim,  ordunun Han Şeyhun’a yönelik hava saldırısında El Nusra Cephesi’ne ait silah deposunu hedef aldığını söyledi.

Muallim, Suriye’nin zehirli gaz saldırısıyla ilgili uluslararası soruşturmayı kabul edip etmeyeceği konusunda ise “eski tecrübelerin cesaret verici olmadığını” belirtenrek, soruşturma komisyonunun siyasileştirilmemesi gerektiğini ifade etti.

ABD ve Rusya

Kimyasal iddialarıyla ilgili Rusya kanadından ise Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’dan açıklama geldi.

“Suriye’de kimyasal silah kullanılmasının sadece Suriye liderliğinin meşruiyetini sorgulatmak isteyenler ve teröristler için yararlı bir iş olacağını” söyleyen Peskov, İdlib’de kimyasal silah kullanılmasının ‘tehlikeli ve canavarca bir suç’ olduğunu belirtti.

Peskov, herhangi bir soruşturma yapılmadan suçlunun kim olduğuna karar verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Peskov, ABD’nin BM Büyükelçisi Nikki Haley’nin BM’nin acil oturumunda gösterdiği Suriyeli ölü çocuk fotoğrafları hakkında ne diyebileceği sorulduğundaysa şu ifadeleri kullandı:

Çocukların ölmesi, Rusya’nın Suriye’de önlemeye çalıştığı şey. Bunun için aktif olarak çalışıyoruz. Zira sadece teröristlerin buradan uzaklaştırılması, Suriye’yi çocukların ölmediği bir yer hâline getirebilir.

Fotoğraflar göstermek, belirli gerçeklerin kanıtı olabilir ama böyle olmayabilir de, bu, duygusal bir hareketten başka bir şey olmayabilir. Zira daha önce BM Güvenlik Konseyi’nde sadece kağıt üzerinde değil cam şişelerde bazı maddeler gösterildiği de oldu. Nitekim bunlar gerçek durumla hiçbir ilgisi olmayan duygusal hareketlerdi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da saldırının arkasında Esad hükümetinin olduğundan şüpheleri olmadığını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump ise Suriye hükümetini ‘kırmızı çizgiyi aşmakla’ suçladı.

Benim açımdan birçok çizgi aşıldı. Masum çocukları, bebekleri kimyasal gaz ile öldürdüğünüzde bu, kırmızı çizginin ötesinde, çok, çok çizgiyi aşar.

Ne olmuştu?

Salı günü Suriye’nin İdlib bölgesindeki Han Şeyhun kasabasına yönelik saldırı sonucunde 20’si çocuk en az 72 kişi hayatını kaybetmişti.