Ana SayfaGüncelİktidara yakın basın: Manşetlerde ihlal ve tartışmalar yok, ‘ihtilal’ ve ‘zafer’ var

İktidara yakın basın: Manşetlerde ihlal ve tartışmalar yok, ‘ihtilal’ ve ‘zafer’ var

HABER MERKEZİ – İhlaller ve YSK kararı nedeniyle referandum sonuçları üzerinde tartışmalar sürerken, büyük çoğunluğu iktidar yanlısı olan gazeteler sonucu “zafer” olarak manşete taşıdı. Bu gazeteler ihlalleri görmezken, sınırlı sayıdaki muhalif gazete ihlal ve YSK’nın tartışmalı kararını manşetten gördü. Dün referandumla ilgili çıkan 2 bin 839 haberin ise yalnızca 138’inde “sistem değişikliği” ve “başkanlık” gibi konulara dikkat çekildi.

Adına ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ denilen ‘başkanlık’ sistemi için yapılan 18 maddelik Anayasa değişikliği oylaması yüzde 51.4 “Evet” ile kabul edildi.

Seçim sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu (YSK) henüz açıklamamışken Anadolu Ajansı (AA) tarafından açıklanması ve YSK’nın son dakika kararı ile mühürsüz zarfları da geçerliği sayacağı yönündeki kararı sonuçlar üzerine başlayan tartışmalar ise hala devam ediyor.

Basında referandum

Peki referandum Türkiye basınında haberlere nasıl yansıdı?

Medya takip merkezi Ajans Press’in hazırladığı rapora göre referandum dün 2 bin 839 habere konu oldu.

Referandum konulu haber içerikleri incelendiğinde ise en çok konuşulan isim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.

Rapora göre “Anayasa ve Anayasa değişikliği” 3 bin 617 haberle konuşulurken, “halk oylaması” konulu bin 362, “cumhurbaşkanlığı sistemi” konulu 216, “başkanlık” konulu 190, “sistem ve rejim değişikliğini” konu alan 138 haber yapıldığı tespit edildi.

Manşetlerde ‘ihlal’ yok ‘zafer’ var

Bugün ise sonuçlar gazetelerin manşetlerindeydi.

İktidara yakın olan gazetelerin tamamı sonucu “zafer” olarak manşetlerine taşıdı, manşetlerde YSK’nın aldığı kararın ardından başlayan tartışma ise görülmedi.

Muhalif medyadan gazeteler ise YSK’nın kararı ve sandıklarda yaşanan ihlalleri manşetten gördü.

Hürriyet Gazetesi, sonucu “94 yıl sonra yeni sistem” başlığıyla manşetine taşırken manşetin altında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Atı alan Üsküdar’ı geçti” açıklamasına yer verdi.

İktidara yakınlığıyla bilinen Sabah ise sonucu “Halk ihtilali” manşetiyle verirken, Yeni  Şafak ise “Halkın zafer, Türkiye kazandı” manşeti ile çıktı.

Habertürk “Erdoğan’ın zaferi”, Karar “Yeni dönem”,  Star ise “Milletin zaferi” manşetleriyle çıktı.

Seçimlerde yaşanan hak ihlallerini ve YSK’nın tartışmalar yaratıp sonuçların meşruiyetini tartıştıran kararını ise sınırlı sayıdaki muhalif gazete manşetten gördü.

İktidar yanlısı Akşam “Millet yönetime el koydu”, Türkiye “O artık başkan”, Akit “Değişime evet” başlıklarını attı.

İhlaller ve tartışmalı karar muhalif basının manşetinde

Cumhuriyet “Sandığa gölge düştü”, Evrensel “Sandıkta iktidar gölgesi”, Özgürlükçü Demokrasi “Bu iş burada bitmez” başlıklarıyla ihlaller ve tartışmaları manşetine taşıdı.

BirGün gazetesi ise ‘Hayır’ oyu verenleri ilk sayfasına taşıyarak, “24 milyon cesur insan” manşetini attı.