Ana SayfaÇalışma YaşamıILO: Kadınlar çalışmak istiyor ancak istihdam oranları düşük

ILO: Kadınlar çalışmak istiyor ancak istihdam oranları düşük

HABER MERKEZİ – Uluslararası Çalışma Örgütü ve araştırma şirketi Gallup ortaklığı ile yapılan araştırmaya göre Türkiye’den çalışmaya katılanların yüzde 88’i kadınların çalışmasını destekliyor ancak kadınların istihdam oranları oldukça düşük.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve araştırma şirketi olan Gallup, ‘Kadınlar ve Çalışma Yaşamı İçin Daha İyi Bir Geleceğe Doğru: Kadınların ve Erkeklerin Sesleri’ başlıklı bir araştırma yaptı.

Araştırma sonrasında kadın istihdamı konusundaki tutum ve algılara yönelik önemli veriler ortaya çıktı.

Bu yeni araştırma, kadın ve erkeklerin kadın istihdamıyla ilgili görüşlerini küresel ölçekte ortaya koyan ilk çalışma olma özelliğini taşıyor. 142 ülke ve bölgeyi kapsama alan çalışmada yaklaşık 149 bin yetişkin ile görüşme yapıldı.

Kadınların çoğunluğu çalışmak istiyor

Küresel yetişkin nüfusun neredeyse yüzde 99’unu temsil eden araştırmaya göre araştırmaya katılan kadınların ya ücretli işlerde çalışmayı (yüzde 29) ya da hem çalışmayı hem de aileleriyle ilgilenmeyi (yüzde 41) tercih ettikleri görülüyor.

Sadece yüzde 27’si ise evde kalmaktan yana. Evde kalmayı yani yalnızca ev işleriyle uğraşmayı tercih eden kadınlar çalışabilir yaşta olsalar dahi iş gücünün ve işsizliğin içinde değerlendirilmiyorlar.

Kadınlar ev işlerine daha fazla vakit harcıyor

Dünyadaki oranlara paralel olarak Türkiye’de de kadınların önemli bir bölümü ücretli bir işte çalışmak istiyor.

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de ücretli bir işte çalışmak isteyen kadınların oranı yüzde 87’yi buluyor. Araştırma, Türkiye’de hem bir iş sahibi olmak hem de ailevi sorumluluklarını bir arada yürütmek isteyen kadınların oranının yüzde 53 ile aynı kategoride yüzde 41 olan dünya ortalamasının üstünde olduğunu da gösteriyor.

Toplumsal cinsiyetçi roller nedeniyle Türkiye’de kadınlar erkeklere kıyasla neredeyse 5 kat daha fazla zamanı ev işlerine ve çocuk bakımına harcıyor.

Kadınların çalışması destekleniyor ama istihdam düşük

Öte yandan kadınların iş gücüne ve istihdama katılım oranlarının düşük olmasıyla dikkat çeken Türkiye’de araştırmaya katılanların yüzde 88’i kadınların çalışması konusunda olumlu görüş belirtiyor.

Bu anlamda, Türkiye’de araştırma kapsamındaki kadınların yüzde 92’si ve erkeklerin de yüzde 84’ü ailelerindeki kadınların ev dışında ücretli bir işte çalışma isteğini destekliyor.

Çalışmanın sonuçları, Türkiye’de yaşayan 15-29 yaş grubundaki genç kadınların yüzde 95’inin iş yaşamına dâhil olması yönünde görüş belirttiğini ortaya koyuyor. Bu oran da yüzde 77 olan dünya ortalamasının önemli ölçüde üzerinde.

Kadınların çalışma yaşamında karşılaştığı sorunlar

Çalışma yaşamıyla aile yaşamının uyumlaştırılması, pek çok ülkede çalışan kadınlar açısından önemli bir mesele. Bununla birlikte, kadının çalışma yaşamında karşı karşıya olduğu tek sorun bu değil.

İş yerinde haksız muamele, istismar, taciz, iyi ücretli işler olmaması gibi diğer konuların da kadın istihdamını artırmak açısından öncelikli olarak ele alınması gerekiyor.


Kaynak: Gazete Şujin