Ana SayfaGüncelİşe bisikletle gitmek kanser ve kalp hastalığı riskini azaltıyor

İşe bisikletle gitmek kanser ve kalp hastalığı riskini azaltıyor

HABER MERKEZİ – Britanya’da yapılan bir araştırma bisikletle işe gidip gelmenin kanser ve kalp hastalığı riskini yarıya indirdiğini ortaya koydu.

Bilim insanlarının beş yıl süreyle yaptıkları kapsamlı araştırma sonucu, bisikletle işe gidip gelmenin kanser ve kalp hastalığı gibi sağlık risklerini ‘yarıya indirdiğini’ gösteriyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre araştırmacılar, İngiltere ve İskoçya’dan daha çok hareketsiz bir şekilde işe giden 250 bin çalışanı incelediler.

Çalışma için incelenen bu insanlardan 2.430’u hayatını kaybetti, 3.748’ine kanser teşhisi kondu, 1.110’u da kalp sorunlarıyla karşılaştı.

Bisiklet ile sağlık doğru orantılı

Düzenli bisiklet sürmek ise, kanser riskini yüzde 45, kalp rahatsızlığı riskini ise yüzde 46 ve bu hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetme riskini yüzde 41 azalttı.

Bu bisiklet sürücüleri haftada ortalama 48 kilometre yol gitti ancak daha fazla yok kat edenlerin daha da sağlıklı oldukları gözlemlendi.

Haftada yaklaşık 10 kilometre yürüyen insanlarda kalp rahatsızlıklarına karşı önemli oranda fayda sağlanıyor.

‘Şehir yapısı bisikletlilerin hayatını kolaylaştırılmalı’

Araştırmacı Jason Gill, bu çalışmanın, işe aktif yollarla, özellikle bisikletle gidenlerin daha az risk altında olduğuna ilişkin açık bir kanıt oluşturduğunu söyledi.

Gill bu nedenle şehir yapılandırmasının bisikletlilerin hayatını kolaylaştıracak şekilde düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Araştırmaya göre işe giderken hem bisiklet hem de toplu taşıma araçlarını kullananlarda da sağlığa faydalar tespit edildi.

Riskin azalması kilo kaybıyla ilgili değil

Tıp dergisi British Medical Journal’da yayınlanan araştırmanın yapılış biçimi nedeniyle, neden ve sonuçları net olarak belirlemek mümkün olmadığı belirtildi.

Ayrıca, istatistikler sigara, besin diyeti ya da vücudun ağırlığı gibi olası nedenler dışarıda bırakıldığında bile, etkilerin aynen görüldüğünü ortaya koydu.

Dolayısıyla araştırmaya göre, bisikletin kanser riskini azaltmasının nedeni kilo kaybına indirgenemiyor.

Bisiklete binenler kiloca daha zayıf olmasalar da bedenlerindeki yağ oranlarının az olması ve vücutta enflamasyon ya da iltihap düzeyinin az olması, çıkan sonuçların arkasını dolduracak etkenlerde

Bisikletin daha yoğun ve uzun bir süreç olması sebebiyle yürümeye göre daha iyi bir egzersiz olduğu belirtiliyor.