Ana SayfaGüncelKaç mühürsüz oy geçerli sayıldı?

Kaç mühürsüz oy geçerli sayıldı?

HABER MERKEZİ – YSK’nin ‘mühürsüz oy’ kararı ile başlayan ‘şaibe’ tartışması sürerken bugün AGİT’ten 2,5 milyon oyla ilgili ‘şüphe olduğu’ açıklaması geldi. Muhalefet de 16 Nisan’dan bu yana benzer bir rakam veriyor. Peki, ‘Evet’ ile ‘Hayır’ oyları arasındaki fark ne, kaç mühürsüz oy geçerli sayıldı? Konuyla ilgili partisinin verilerini paylaşan CHP’li Mehmet Bekaroğlu “Yaklaşık 1,5 milyon mühürsüz oy geçerli sayıldı” diyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 16 Nisan’da yapılan referandumda mühürsüz zarf ve oy pusulalarını geçerli kabul edileceğini açıklamasının ardından başlayan tartışmalar sürüyor.

Muhalefet, YSK’nin son dakikada aldığı bu kararın ardından sandıktan ‘Evet’in kıl payı ile çıkmasını ‘şaibeli’ olarak değerlendiriyor. Siyasi iktidar ise tepkilere ‘kulak tıkıyor’.

Sayım sürerken ve sandıklar kapandıktan sonra birçok kentten seçim ihlali ve usulsüzlük haberleri gelmişti. (Aşağıdaki bağlantılardan bazılarına bakabilirsiniz)

  CHP raporu: Yaklaşık 2.5 milyon oy şaibeli
  YSK yurt dışından gelen mühürsüz oyları AKP’nin itirazı üzerine 'geçersiz' saymış
  'Mühürsüz oy' tartışması sürüyor: Pusulalarda renk farkı

Kaç mühürsüz oy geçerli sayıldı?

Tüm bu tartışmalar sürerken en çok merak edilen konu ise kaç mühürsüz oyun geçerli sayıldığı.

YSK resmi rakamları açıklamadığı için soru hala yanıtsız.

Ancak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) verileri bu yanıtsız soruya kısmen de olsa bir cevap getiriyor.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, partisinin verilerine göre yaklaşık 1,5 milyon mühürsüz oyun geçerli sayıldığını belirtiyor. Bekaroğlu ‘Evet’ ile ‘Hayır’ arasındaki farkın ise 1 milyon 379 bin 846 olduğunu söylüyor.

Twitter hesabından açıklama yapan Bekaroğlu, özellikle doğu ve güneydoğuda olmak üzere çok yerde ‘Hayır’ tarafının temsilcilerinin sandık kurulundan çıkarılarak sayımların yapıldığını dikkat çekiyor.

Bu durumun referanduma ‘gölge düşürdüğünü’ ifade eden CHP’li vekil, “YSK yasaları uygulamalı; mühürsüzleri iptal edip oyları yeniden saymalı. Aksi takdirde gölge kalkmaz” diyor.

YSK’nin kararı, muhalefetin tepkisi

YSK, 16 Nisan’da sandıkların kapanmasına dakikalar kala sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulası ve zarfların ‘dışarıdan getirildiği kanıtlanmadığı sürece’ geçerli sayılacağını duyurmuştu.

Muhalefet, YSK’nın bu son dakika kararına karşı çıkıyor. Muhalefete göre YSK’nın söz konusu kararı seçimin sonucunu etkiledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan YSK’nın kararı için “Bu, seçimlerde sahteciliğe Yüksek Seçim Kurulu eliyle izin verilmesi demektir” diyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise “Yüksek Seçim Kurulu bu referandumu tartışmalı hale getirdi” diyor.

HDP Sözcüsü Osman Baydemir de mühürsüz oy pusulalarının kabul edilmesinin açık bir seçim ihlali olduğunu belirtiyor.

Seçim kanununun 98. Maddesi ise şöyle:

Üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan zarflar geçersiz sayılır.

YSK Başkanı Sadi Güven ise referandumun tartışmalı hale gelmesine neden olan ve muhalefetin büyük tepkisine yol açan ‘mühürsüz oy pusulaları’ kararıyla ilgili “Oy pusulaları sahte değil, bunda şüphe yok” diyor.

Güven’e göre “akşamdan beri tartışmaya konu olan, geçersiz olduğu ileri sürülen oy pusulaları ve zarfları, Yüksek Seçim Kurulu tarafından imal ettirilen, üretilen, gerçek, doğru, sahte olmayan oy pusulası ve zarflar”.

AGİT: 2,5 milyon oy şaibeli

Öte yandan daha önce CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ‘manipülasyon yapıldığını’ söylemiş, 2,5 milyon oyun ‘sorunlu’ olduğunu belirtmişti.

HDP Parti Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada da sandıkların 3’te 2’sine itiraz edileceği duyurulmuştu.

Son olarak da bugün Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üyesi Alev Korun, YSK’nin ‘mühürsüz oy pusulası’ kararının ardından başlayan tartışmaya ilişkin açıklamasında yaklaşık 2,5 milyon oyun şaibeli olduğunu açıkladı.


Gazete Karınca



Önceki Haber
'Mühürsüz oy' tartışması sürüyor: Pusulalarda renk farkı
Sonraki Haber
CHP referandumun iptali için YSK'ye başvurdu