Ana SayfaMedya‘Kadının Medyaya Katılımı’ çalıştayı: Kadınlar dinlenmiyor, haberlere erkekler karar veriyor

‘Kadının Medyaya Katılımı’ çalıştayı: Kadınlar dinlenmiyor, haberlere erkekler karar veriyor

HABER MERKEZİ – Gazete Şûjin’in düzenlediği ‘Kadının Medyaya Katılımı’ çalıştayında medyadaki eril ve cinsiyetçi dil tartışıldı. Gazeteci Sibel Yükler erkeklerin, kadınların basın alanında var olmasından hoşlanmadıklarını belirterek, “Erkeklerin oluşturduğu bir topluluk haberler ile ilgili kararlar alır” dedi.

Diyarbakır’da Gazete Şûjin’in düzenleyiciliğinde ‘Kadının Medyaya Katılımı’ başlıklı bir çalıştay düzenlendi.

Operation 1325 ile İsveç Enstitüsü’nün katkılarıyla gerçekleşen çalıştayda “Savaş ve çatışma sırasında kadın hakları”, “Barış gazeteciliği”, “Eril ve cinsiyetçi dile alternatif nasıl oluşturulur?”, “Kadın ve çocuk odaklı haberler nasıl yazılmalı?” başlıklı konular üzerine sunum yapıldı.

Çalıştayın açılışını yapan gazeteci Evrim Kepenek, kadınların basın alanında yaşadığı sorunları dile getirdi.

Kepenek’in ardından sunum yapan gazeteci Sibel Yükler, medyada en sık kullanılan cinsiyetçi ifadeleri örneklendirerek anlattı.

“Kadınlara bakış açıları haber dillerine yansıyor”

Sibel Yükler

Ana akım medyanın yaptığı haberler üzerinden “haber nasıl olmalı”yı anlatan Yükler, kadınların basın alanında her zaman arka planda bırakıldığını ifade etti.

Çatışmalı bir olay varsa erkek muhabir gider, ilgi çekici bir haber varsa erkek gider, toplantılarda kadınlar dinlenmez ve erkeklerin oluşturduğu bir topluluk haberler ile ilgili kararlar alır. Kadınların basın alanında var olmalarından hoşlanmıyorlar.

Aslında kadınların yaşamın hiçbir yerinde olmasından hoşlanmıyorlar. Bu nedenle çalışma ortamında kadınlara bakış açıları elbette yaptıkları haberlerin diline de yansıyor. Bir kadının tecavüze uğramasını ilgi çekici bir haber olarak vermeye çalışan ana akım medya, ‘kadın’ terimini ‘kötü kadınlar’ için, ‘bayan’ terimini ise ‘iyi kadınlar’ için yazıyor. Kadın ve bayanı bile bu şekilde ayırıyorlar.

Yükler ayrıca ana akımın yaptığı hataları ve cinsiyetçi dili değerlendirerek muhalif ve özgür basın içindeki eril dili de sinevizyonda fotoğraflar ve örnekler üzerinden anlattı.

“Gazeteciler tarihi bir iş yapıyor”

Reyhan Yalçındağ

Ardından konuşan avukat Reyhan Yalçındağ, gazetecilerin tarihi bir iş yaptığını vurgulayarak şunları ifade etti:

Size dönük saldırılar çok fazla çünkü birçok şeyi siz teşhir ediyorsunuz. Bu yüzden sizi susturmak istiyorlar. Sizin bu baskılara karşı verdiğiniz mücadele ise süreç açısından değerli ve önemli.

Çalıştay, yarın basına kapalı olarak devam edecek.

 


Kaynak: Gazete Şûjin