Ana SayfaBilim ve TeknolojiKadınların uykuya daha çok ihtiyacı var

Kadınların uykuya daha çok ihtiyacı var

HABER MERKEZİ – Bir araştırmaya göre kadınların beyinleri çok yönlü ve karmaşık olduğu için erkeklerden daha fazla uyumaya gereksinimleri var.

Brain, Behavior and Immunity isimli dergide yayımlanan bir çalışmaya göre kadınların erkeklere göre daha fazla uyumaya ihtiyaçları var.

Uyku Araştırma Merkezi’nin yöneticisi Prof. Jim Horne, “Kadınların ortalama bir erkeğe göre 20 dakika daha fazla uyumaya ihtiyaçları var. Bunun sebebi de kadınların işlek ve çok görevli beyinlere sahip olmaları” diyor.

‘Kadınlar beyinlerini erkeklerden çok kullanıyor’

Horne konuya şöyle açıklık getiriyor:

Kadınlar genellikle aynı anda birçok şeyi birden yaparlar, bu sebeple de beyinlerini erkeklerden daha fazla kullanmış olurlar. Bu yüzden de uyku ihtiyaçları daha fazladır. Çokça karar almayı ve etraflıca düşünmeyi gerektiren karmaşık bir işte çalışan erkekler de ortalama bir erkekten daha fazla uykuya ihtiyaç duyarlar -fakat muhtemelen bu ihtiyaç yine de bir kadınınkinden fazla olmaz.

Kötü uyku depresyona davetiye çıkarıyor

Bilimsel araştırmalar sonucu ortaya çıkan veriler uykuya dair şunları söylüyor:

Derin uyku sırasında, beynin hafıza ve dilden sorumlu olan bölgesinin duyular ile bağlantısı kesilir ve bu bölge kurtarma moduna girer.

Kötü uykunun kadınlarda yüksek oranda psikolojik problemlere, depresyon ve öfke gibi hislere yol açtığını kaydeden Horne, erkeklerde ise bu hislerin uyku bozukluğuyla ilişkili olmadığını belirtti.


Kaynak: Düşünbil