Ana SayfaGüncelKayyum, engelli yurttaşa DBP’li belediyenin verdiği akülü sandalyeye de el koydu

Kayyum, engelli yurttaşa DBP’li belediyenin verdiği akülü sandalyeye de el koydu

HABER MERKEZİ – Şırnak’ta uygulanan yasak nedeniyle evi hasar gördüğü için Van’a göç etmek zorunda kalan ve burada yaşayan 45 yaşındaki engelli Abdulmecit Külter’e DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen akülü sandalyeye, belediyeye atanan kayyum tarafından herhangi bir gerekçe gösterilmeden el konuldu. HDP milletvekili Aycan İrmez konuyu Meclis gündemine taşıyarak, İçişleri Bakanı Soylu’ya akülü sandalyeye el koyulma gerekçesini sordu.


Haber: ALTAN SANCAR


Abdulmecit Külter, 2004 yılında geçirdiği trafik kazasından sonra felç oldu.

Külter’e 2016 yılının başlarında Demokratik Bölgeler Partili (DBP) Van Büyükşehir Belediyesi tarafından akülü sandalye verildi.

45 yaşındaki engelli Külter, memleketi Şırnak’ta ilan edilen sokağa çıkma yasakları döneminde evinin hasar görmesi üzerine Van’a göç etti.

Van’da yaşayan Külter’in 10 ayı aşkın süredir kullandığı akülü sandalyesine burada kayyum atanan belediye el koydu.

Geçtiğimiz Salı günü akülü sandalyesine el konulan Külter, Gazete Karınca’ya yaptığı açıklamada %93 oranında engellinin bulunmasına ve bu durumun raporlar ile de sabit olmasına rağmen Van Belediyesi’nden gelen yetkililerin herhangi bir açıklamada bulunmadan akülü sandalyesini aldıklarını belirtti.

Belediyeden gelen yetkililere ısrarla sebep sorması üzerine kendisine ‘emir böyle’ cevabının verildiğini belirten Külter, mağduriyetinin giderilmesi için çabaladığını ancak henüz bir sonuç alamadığını ifade etti.

Külter sözlerini şöyle sürdürdü:

İHD, CHP ve HDP ile görüştüm, ancak Valilik veya belediyeden herhangi bir muhatap tarafıma ulaşmadı. Ayrıca bizlere yaşatılan bunca şeyden sonra bir sandalye için AKP’nin kapısına da gitmem. Şimdi komşumda bulunan eski bir tekerlekli sandalye ile hayatımı devam ettirmeye çalışıyorum, ancak oldukça zorlanıyorum. Şırnak’tan göç ettikten sonra yerleştiğimiz eve 500 TL kira ödüyoruz ve benim kendi imkanlarım ile yeni bir sandalye alacak durumda değilim.

Bir engellinin sandalyesinin siyasete alet edilmesini ve el konulmasını anlamlandıramıyorum, bunun hiçbir açıklaması olamaz.

Konu HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez tarafından Meclis gündemine de taşındı.

İrmez, Külter’e verilen akülü sandalyeye el koyulma gerekçesini  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

İrmez, Soylu’ya şu soruları yöneltti:

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından Abdulmecit Külter’e verilen engelli aracının belediyeye kayyum olarak atanmış Van Valisi İbrahim Taşyapan’ın kararıyla geri alınmasının gerekçesi nedir?

Engelli aracına el konulması işlemi esnasında neden resmi bir tebligat verilmemiştir?

Kayyum İbrahim Taşyapan’ın söz konusu kararı bilginiz dahilinde midir? Bilginiz dahilindeyse İbrahim Taşyapan hakkında başlatmış olduğunuz herhangi bir soruşturma var mıdır?

OHAL KHK’sı kapsamında atanan kayyum İbrahim Taşyapan’ın söz konusu kararı  bölge halkında giderek büyüyen tepkilere neden olmuştur.  Kamuoyu vicdanını bir nebze olsun rahatlatmak için Metin Külter’in engelli aracı iade edilecek midir?