Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu: AYM Başkanı referandumun şaibeli olduğunu açıkça ortaya koydu

Kılıçdaroğlu: AYM Başkanı referandumun şaibeli olduğunu açıkça ortaya koydu

HABER MERKEZİ – AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın sözlerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “AYM Başkanı bu halk oylamasının şaibeli olduğunu, AYM’nin 55. kuruluş yıl dönümünde gayet açık bir şekilde ortaya koymuştur. Kendisine yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi toplantısı öncesinde referanduma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kuruluşunun 55. yıldönümü töreninde konuşma yapan AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın sözlerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Referandumun şaibeli olduğunu açıkça ortaya koydu” dedi.

Kılıçdaroğlu konuşmasında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine de sert sözlerle eleştirerek “YSK’daki hakimlerde vicdan olmadığı için, onlar ahlak yoksunu olduğu için onlara soymuyorum ben. Bütün vatandaşlarıma soruyorum. Bunların hakkını kim koruyacak?” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

YSK’nin ‘mühürsüz oy’ kararı

YSK, yönetim görevini yaparken yasaların açık hükmünü çiğnedi.

‘Üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mühürü bulunmayan zarflar geçersiz sayılır’ diyor kanun. Mühürsüzse geçersiz sayacaksın, bu kadar açık. Bu hükme rağmen neden mühürsüz zarflar geçerli kabul edildi? Bunun cevabını henüz almış değiliz.

‘Arkasında sandık mühürü bulunmayan oy pusulaları geçersizdir’ diyor. Anlaşılmayan bir madde mi? Hayır. ‘Geçersizdir’ diyor. Hangi gerekçe ile mühürsüz zarflar, mühürsüz oy pusulaları kabul edildi.

Burada sandıklar açılıp, bazıları sonuçlandıktan sonra AK Parti’nin YSK’daki başvurusu üzerine alelacele toplanıyorlar, geçersiz sayılması gereken bütün oyları geçerli sayıyorlar.

‘AYM Başkanı referandumun şaibeli olduğunu açıkça ortaya koydu’

Bugün, AYM’nin kuruluşunun 55. yıldönümü dolayısıyla törene katıldık. AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın bugünkü konuşmasından aktarıyorum;

“Anayasa koyucunun, lafzı anlamı ve amacı bakımından açık bir şekilde düzenlediği kuralları yorum yoluyla değiştirmek esasen mahkeme ile anayasa değişikliği yapmak anlamına gelir. Bunun da yargısal aktivizm ve meşruiyet tartışmasına yol açacağı her türlü izahtan varestedir.” 

AYM Başkanı bu halk oylamasının şaibeli olduğunu, AYM’nin 55. kuruluş yıl dönümünde gayet açık bir şekilde ortaya koymuştur. Kendisine yürekten teşekkür ediyorum. Bunu söyleyen sıradan bir hakim de değildir. Bunu söyleyen Anayasa Mahkemesi’nin başkanıdır.

YSK üyelerine eleştiri

YSK’daki hakimlerde vicdan olmadığı için, onlar ahlak yoksunu olduğu için onlara sormuyorum ben. Bütün vatandaşlarıma soruyorum; Bunların hakkını kim koruyacak? ‘Konuşmayın, kabul edin’ diyorlar.

‘Evet’ oyu kullanan vatandaşlarımız da rahatsızlar. Onlar da huzur içinde değiller. Adaletli bir seçimin olmasını ‘Hayır’ oyu kullanan da ‘Evet’ oyu kullanan da ister. Anayasa’nın 67. maddesine göre seçimlerin adaletli yapması gereken bir kurum, adaletsiz bir sürece imza atmışsa onun vereceği bir hesap vardır. Hiçbir kurumun imtiyazı ve ayrıcalığı yoktur.

Bir toplumsal uzlaşma belgesi değil, bir toplumsal ayrışma belgesi olarak hepimizin gündeminde duruyor. O akşam yaptığım açıklamada söylemiştim. ‘Bir toplumsal uzlaşmaya Türkiye’nin ihtiyacı vardır’ diye. Bu anayasa değişikliği ile Türkiye Cumhuriyeti yönetilemez. Önümüzdeki günlerde bunun çok somut sonuçlarını göreceğiz.

Kılıçdaroğlu, konuşmasını sonlandırırken tekrar AYM Başkanı’nın sözlerini hatırlattı ve şunları söyledi:

Bugün aykırılığı sayın Zühtü Arslan, AYM’nin 55. kuruluş yıldönümünde getirdi ve ortaya koydu. Şimdi, biz bu haksızlıkların üzerine hep birlikte gideceğiz, sonuç alınıncaya kadar.