Ana SayfaGüncel‘OHAL Komisyonu tamamen bir oyalama taktiğidir’

‘OHAL Komisyonu tamamen bir oyalama taktiğidir’

HABER MERKEZİ – OHAL kararlarına itirazları değerlendirmek üzere kurulacağı açıklanan fakat aradan geçen zamana rağmen kurulmayan OHAL Komisyonu’nun “tamamen bir oylama taktiği” olduğunu belirten kapatılan ÇHD’nin Ankara Şube Başkanı Avukat Murat Yılmaz, “Bu komisyondan bir şey çıkmayacağı belli” dedi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası çıkartılan Olağanüstü Hal (OHAL) kararının yol açtığı mağduriyetlikleri incelemek üzere 23 Ocak’ta 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında kurulma kararı verilen OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu halen kurulmuş değil.

OHAL ile birlikte kamu görevi işinden ihraç edilmesi sonucunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) onbinlerce başvuru olmuş fakat AİHM Türkiye’deki iç hukuk yolunun tüketilmediğini belirterek başvuruları geri çevirmişti. İdare Mahkemesi ve Danıştay’a açılan davalar da KHK’lere karşı davaya gidilemeyeceği gerekçesi ile reddedilmişti.

Konuya ilişkin dihaber’e konuşan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şube Başkanı Avukat Murat Yılmaz, OHAL komisyonunun kurulma sürecinin hükümet tarafından bilinçli olarak uzatıldığını söyledi.

Hükümetin ihraçları değerlendirme konusunda ciddi olmadığını söyleyen avukat Yılmaz, “Komisyon şu anda tamamen bir oyalama taktiğidir” dedi.

ÇHD Ankara Şube Başkanı’nın yaptığı açıklamalardan satırbaşları şöyle:

Bu komisyon ortalama bunları tamamlaması 3-4 yıldan önce olamaz. Yani mümkün değil. Onlar da reddettiği zaman da ona karşı idare mahkemesine dava açılacak, idare mahkemesi ortalama 2-3 yıl sürecek. Onun bir temyizi olacak, 2-3 yıl da orası, bir de AYM’ye gitme durumu olacak, ondan sonra AİHM’ne gidilecek. Dolayısıyla toplamda 15 yıl ile 18 yıl arasında bir sürece yayıldı.

Bu komisyondan bir şey çıkmayacağı belli. Eğer hükümet bu konuda ciddi ise KHK’ler çıktığı zaman her ilde bir komisyon kurup insanlar oraya başvurup, sonuçlandırıp oradan mahkeme yoluna gitmeliydiler.

Şimdi hem Avrupa’ya dedi ki ‘Ben komisyon kurdum, inceleyeceğiz. Yargı yolunu da açtım.’ Dolayısıyla AYM şu andaki başvuruları ret edecek diyecek ki ‘Komisyon var’ ya da İdare Mahkemesi ile Danıştay da ’Komisyon var’ diyerek başvuruları almayacak. Ortada olmayan komisyonla hükümet bir de süreci uzun bir zamana yaydı. 15-18 yıl arası bir süreçte insanlar olumlu ya da olumsuz bir cevap alabilecekler. İnsan ömrü ya da çalışma yaşı düşünüldüğünde bu süre zarfında ihraç edilmiş insanların ne yapacakları belli değil. Dolayısıyla komisyon şu anda tamamen bir oyalama taktiğidir. Hiçbir şey çıkmaz bu komisyonda.

Şu andan itibaren hem AİHM hem AYM hem Danıştay hem İdare Mahkemesi topu kendinden uzaklaştırmak için taca atıyorlar. Ondan sonra mağdur olanlar insanlar çünkü düşünün devlet hakkınızda bir işlem yapıyor, ihraç ediyor sizi ama buna karşı gideceğiniz yer belli değil, bunun doğru mu yanlış mı olduğunu belirleyecek bir merci yok.