Ana SayfaGüncelOHAL ve yasak gölgesinde referandum: Diyarbakır’da ablukaya rağmen yoğun katılım

OHAL ve yasak gölgesinde referandum: Diyarbakır’da ablukaya rağmen yoğun katılım

HABER MERKEZİ – Tercihi merak edilen kentler arasında yer alan Diyarbakır’da seçmenler, polis ve asker ablukasına rağmen sandığa yoğun ilgi gösteriyor. Kentte seçime katılımın geçmişteki seçimlerinden yüksek olması bekleniyor.

‘Başkanlığı’ da içeren anayasa değişikliği referandumunda tercihi merakla beklenen kentlerden biri de Diyarbakır.

Sur ilçesinde tarihin 16 aylık yasakla tarihin en uzun sokağa çıkma yasağın uygulandığı,  DBP’li büyükşehir belediyesine kayyum atanan ve belediye eş başkanları tutuklanan kentte OHAL koşullarına, asker ve polis ablukasına rağmen günün ilk ışıkları ile birlikte insanlar oy verecekleri okulların yolunu tuttu.

Sur’da polis ablukası

Sur’da halen girilemeyen 6 mahalledeki sandıklar, ilçenin diğer mahallelerindeki okullara dağıtıldığı için seçmenler kayıtlı oldukları sandıklara gitti. Yoğun polis ablukasındaki ilçede her okulun önüne zırhlı araçlar konumlandırılırken, okul içlerinde de polisler dolaşıyor. Bazı okullarda HDP’nin sandık görevlileri engellenmek istedi.

Kentin birçok ilçesinde de tıpkı Sur’da olduğu gibi sandıkların kurulduğu okulların önünde zırhlı araçlar bekletiliyor.

Seçimleri denetlemek amacıyla Diyarbakır’da bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) bir heyeti, İskenderpaşa İlkokulu’na alınmadı. Polisler tarafından engellenen AGİT heyeti, girişimlere başladı.

Yoğun katılım

Diyarbakır’ın hemen hemen tüm ilçelerinde seçime katılımın bir önceki seçimlerden daha yoğun olması bekleniyor. Merkez Kayapınar ilçesinde de rekor denilebilecek düzeyde katılım var. Diclekent ve Huzurevleri semtlerinde halk sandıklara akın etti. Oylarını veren seçmenler, zafer işaretleriyle sınıflardan çıkıyor. Bazı seçmenler bebekleriyle oy kullanmaya gelirken, hasta ve yaşlılar da çocuklarının desteğiyle oyunu kullandı.

Bağlar ilçesindeki okullarda da halk sabah saatlerinden itibaren oy kullanmak için sandık başına gitti. Seçmenler ailece sandığa giderken, yaşlı ve engelliler de zor da olsa oylarını kullandı.

Ergani ilçesinde ise Cumhuriyet Ortaokulu’nda görevli polisler, HDP sandık görevlilerini içeri almak istemedi. HDP’li müşahitlerin kartlarını toplayan polisler, müşahitleri okuldan çıkardı. Girişimler sonucu müşahitler yeniden okula alındı.