Ana SayfaGüncelOkulda çocuklara gelinlik giydirildi, ‘kültür’ adı altında düğün canlandırıldı

Okulda çocuklara gelinlik giydirildi, ‘kültür’ adı altında düğün canlandırıldı

HABER MERKEZİ – Zonguldak’ın Alaplı ilçesindeki bir lisede düzenlenen ‘Turizm Haftası’ etkinliğinde ‘şehrin kültürünü yansıtmak’ için öğrencilere gelinlik ve damatlık giydirilerek düğün merasimi canlandırıldı.

Zonguldak’ın Alaplı ilçesindeki Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde düzenlenen ‘Turizm Haftası’ etkinliğinde öğrencilere gelinlik ve damatlık giydirildi.

Çocukların zorla evlendirilmesine dair mücadelenin yürütüldüğü bu dönemde bunu meşru ve normal gösteren etkinlik okul bahçesinde yapıldı.

Etkinliğe Alaplı Kaymakamı Saim Eskioğlu, Belediye Başkanı Nuri Tekin, İlçe Emniyet Müdürü Erkan Tektaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevat Çevik, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı. DHA’nın haberine göre açılış konuşmasını yapan okul müdürü Rıfat Yiğit, öğrencilerin ‘Alaplı kültürünü’ yansıtan gösteriler hazırladığını söyleyerek, “Alaplı kültürünü, geleneğimizde olan enstantaneleri sunacağız” dedi.

Kına ile kurban ‘kültürü’

Bu ‘kültür’ kapsamında, ‘atlı gelin alma’ sahnesi, gelinlik ve damatlık giydirilen çocuklar tarafından canlandırıldı.

Sonrasında, liseli çocuklara ‘Alaplı’da düğün’, ‘Alaplı’da bayram’, ‘Alaplı’da gelin kaynana atışması’, ‘Alaplı’da kız isteme’ konulu tiyatro gösterileri yaptırıldı.

10 ve 11’inci sınıf öğrencilerinin rol aldığı oyunda ardından çocuklarla ‘kına gecesi’ ve ‘kız isteme’ sahnesi gerçekleştirildi.

Kız öğrencinin beline kuşak takılıp kına gecesi sahnesinde erkek öğrenciye de kına yakılırken, okul müdürü Rıfat Yiğit’in bu durumu ‘kurban olmak’ sözleriyle savundu.

Ardından ‘dualar eşliğinde’ kız öğrenci ata bindirilerek ‘gelin çıkarma geleneği’ canlandırıldı.

Müdür etkinliği ‘çocukların yaşları büyük’ diyerek savundu

Gazetecilere açıklama yapan okul müdürü Rıfat Yiğit, ‘geleneği yüceltip’ yapılan etkinliği savundu.

Yiğit, “Öğrenciler oynadı bu programda. Biz tiyatro ve etkinlik şeklinde yaptık. Bir canlandırma oldu” dedi. Kendince bir sıkıntı görmediğini söyleyen Yiğit, çocukların düğün sahnesi canlandırmasını, istenmesini ve ellerine kına yakılmasını ise “Çocukların yaşları da büyük” diyerek savundu.


  Münferit değil eğitim sistemi böyle: Anaokullarında oyun yerine militarizm dayatması
Previous post
Abdullah Gül, Saadet Partisi'ne mi katılacak?
Next post
Türkiye'deki ölüm nedenleri açıklandı