Ana SayfaDünyaParaguay’da ‘başkanlık’ teklifi protesto ediliyor: Halk, meclisi ateşe verdi

Paraguay’da ‘başkanlık’ teklifi protesto ediliyor: Halk, meclisi ateşe verdi

HABER MERKEZİ – Paraguay’da devlet başkanının ikinci kez seçilmesine olanak sağlayacak anayasa değişikliği protestoları sırasında göstericiler parlamento binasını ateşe verdi. Çok sayıda kişinin yaralandığı olaylarda, bir kişinin yaşamını yitirdiği de belirtiliyor.

Paraguay’da Devlet Başkanı Horacio Cartes’in görev süresinin uzatılmasını öngören anayasa değişikliği protesto ediliyor.

Başkent Asuncion’da Cuma günü parlamento binasına giren göstericiler, binayı ateşe verdi.

Bunun öncesinde ise polis ile göstericiler arasında çatışmalar çıktı. Polis, göstericilere tazyikli su ve plastik mermilerle müdahale etti.

Ülke medyasında yer alan haberlere göre, gösterilerde, aralarında protestocuların, polislerin ve politikacıların da bulunduğu onlarca kişi yaralandı.

Muhalefetteki Liberal partinin lideri olan Efrain Alegre, olaylarda bir göstericinin silahla vurularak hayatını kaybettiğini söyledi.

Ancak polis bu açıklamayı doğrulamadı.

Protestolar neden başladı?

Gösteriler, Senato’nun cuma günü yaptığı kapalı oturumda Devlet Başkanı Cartes’in görev süresinin uzatılmasına olanak sağlayan anayasa değişikliğini onaylaması üzerine başladı.

Söz konusu değişikliğin, Temsilciler Meclisi tarafından da oylanması gerekiyordu. Ancak protestolar üzerine Cumartesi günü yapılması planlanan oylama ertelendi.

Temsilciler Meclisi’nde anayasa değişikliğinin onaylanacağına kesin gözüyle bakılıyordu.

Devlet Başkanı Horacio Cartes’in görev süresi 2018’de sona eriyor.

Ne oluyor?

Güney Amerika ülkelerinden Paraguay’da 35 yıl süren diktatörlük rejiminin ardından 1992 yılında kabul edilen anayasa ile başkanlık süresi tek dönem ve 5 yıl olarak sınırlanmıştı.

Ancak görevdeki başkan Horacio Cartes, bu sınırlamayı kaldırarak yeniden başkanlık için aday olmak istiyor.

Söz konusu anayasa değişikliği planlarını eleştirenler ise ülkedeki demokratik kurumların zayıflamasından kaygı duyuyor.


Bu haber DW Türkçe ve BBC Türkçe’den derlenmiştir.