Ana SayfaGüncelReferandum AİHM’de: CHP itiraz başvurusunu yaptı

Referandum AİHM’de: CHP itiraz başvurusunu yaptı

HABER MERKEZİ – CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, 16 Nisan’da yapılan anayasa değişikliği referandumuyla ilgili AİHM’e itiraz başvurusu yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Musa Çam, anayasa değişikliği referandumuyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) itiraz başvurusu yaptı.

AİHM’e yaptığı başvuruya ilişkin açıklama yapan Çam, şunları söyledi:

Usulsüz ve şaibeli bir referandum yaşadık. Yüzde 49’un insan haklarının ihlal edildiği bir durum söz konusu. Parlamento içinde ve dışında bu gayrimeşru sonucun gerçek halk iradesini yansıtacak şekilde değişmesi yönünde mücadelemizi sürdüreceğiz. Adaletin haklının yanında olduğuna olan inancımızla sürecin peşinde olacağız.

Başvuruda neler var?

Çam AİHM başvurusunda, 16 Nisan’daki anayasa değişikliği halk oylamasına ilişkin süreçte ve sonrasında yaşananları özetliyor.

Başvuruda ayrıca halk oylaması sürecinde tüm kamu kaynaklarının tarafsızlık yemini eden cumhurbaşkanınca bizzat koordine edilen kapsamlı bir planla “Evet” oyu verilmesi yönünde kullanıldığı kaydediliyor.

Medyada “Hayır” oyu verecekler için “terör örgütüne” destek vermekle itham eden yayınlar yapıldığı, referandumun 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan çok sayıda KHK ile hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı bir ortamda yapıldığı da başvuruda yer alıyor.

Ayrıca Anayasanın 18 maddesi gibi görülse de aslında 72 maddede değişiklik yapılarak, kuvvetler ayrılığı rejiminin fiili ve hukuki olarak sona erdirildiği vurgusu da başvuruda var.

Yine başvuruda Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) mühürsüz oy pusulasını kabul eden kararıyla referandum sonucunun gayrimeşru ve halk iradesini yansıtmayan bir sonuçla sonlandığı belirtiliyor.

Öte yandan CHP’li Çam, AİHM başvurusuna, bu sürece yaptığı itirazla ilgili belgeleri de ekledi.