Ana SayfaGüncelReferandum protestoları: İstanbul’da forum, yürüyüş ve ‘Hayır biz kazandık’ sloganları

Referandum protestoları: İstanbul’da forum, yürüyüş ve ‘Hayır biz kazandık’ sloganları

HABER MERKEZİ – YSK’nin ‘mühürlü oyları geçerli sayan’ kararı ve referandum sonuçları İstanbul’da bugün de protesto edildi. Kadıköy ve Bakırköy’de yürüyüş düzenlenirken, Üsküdar’da ise basın açıklamasıyla tepkiler dile getirildi. Beşiktaş’ta da ‘Hayır’ forumu düzenlendi.

16 Nisan referandumunda Yüksek Seçim Kurulu’nun verdiği ‘mühürsüz oyların geçerli sayılacağı’ yönündeki tartışmalı karara karşı protesto gösterileri sürüyor.

İstanbul’da bugünkü gösterilerin adresi Kadıköy, Beşiktaş, Bakırköy ve İstanbuldu.

Kadıköy “Referandum iptal edilsin” pankartıyla yürüdü

“Hayır Meclisi”nin çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kişi Göztepe 60. Yıl Parkı ve Bahariye Caddesi üzerinde bulunan Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda bir araya geldi.

Buradan yürüyüşe geçen protestocular Süreyya Operası binası önünde bir araya geldi.

Burada “Hayır biz kazandık” diyerek Kadıköy İskele Meydanı’na yürüyen göstericiler “Referandum iptal edilsin” pankartı arkasında yürüdü.

Yürüyüşte “Hayır biz kazandık”, “Mesajını aldık hala hırsızsın”, “Hileli referanduma OHAL’e ‘Hayır’ sloganları atıldı.

Mahalle aralarında yapılan yürüyüşle ile Kadıköy İskelesi Meydanı’na varan protestocular adına Kadıköy Hayır Meclisi bileşenlerinden Ece Ünsal basın açıklamasını okudu.

Referandumda yapılan ihlallere dikkat çeken Ünsal, “Bizler 3 aydır referandum çalışmalarında yan yana ‘Hayır’ı büyüten binlerce insan olarak bu usulsüz seçimi tanımadığımızı deklere ediyoruz” dedi.

Ünsal, YSK’nin yapılan usulsüzlükleri kabul edip referandum seçimlerini iptal edinceye kadar sokaklarda olacaklarını vurguladı.

Ünsal, yarın Kadıköy Şaşkın Bakkal’da saat 15.00’da yapılacak yürüyüşe katılım çağrısında bulundu.

Açıklamanın ardından çalınan şarkılar eşliğinde oynanan horon ve halaylardan sonra kitle eylemini sonlandırdı.

Beşiktaş’ta ‘Hayır’ forumu

“Hayır biz kazandık” diyerek referandum sonuçlarına ilk itiraz eden Beşiktaş’ta ise yüzlerce kişi “Hayır daha bitmedi gençlik şölende buluşuyor” sloganı ile Abbasağa Parkı’nda forum düzenledi.

“Gençlik baharı örgütlüyor”, “Ezilen kimliğimizle görünmeyen emeğimize sahip çıkıyoruz” pankartlarının açıldığı foruma Serüven-Kültür, Doğanın Çocukları, Direnişin Renkleri, Kampüs Cadıları gibi örgütler destek verdi.

Kahvaltıyı da parkta yapan gençler şiir ve yaratıcı drama atölyelerine katıldıktan sonra yanlarında getirdikleri saksılara çeşitli sebze tohumları ekti.

Parkta Zeyno Esmeray isimli transeksüel yurttaş da “Cadının Bohçası” isimli tek kişilik tiyatro oyununu sergiledi.

Esmeray’ın ardından söz alan Utku Şahin isimli üniversite öğrencisi parkta bulunan insanların “Hayır” dediğini ifade ederek, “Buna rağmen sandıktan ‘Evet’ çıktı” dedi.

Şahin’in ardından söz alan bit diğer üniversite öğrencisi Özge Karbo ise şöyle konuştu:

Seçim kampanyası boyunca adaletsiz bir düzen vardı. İktidarın nasıl kazandığını biliyoruz. Aslında ‘Evet’ kazanmadı. Bu bir CHP, HDP seçimi de değildi. Seçim günü şaibelere baktığımızda hukuksuzluğun olduğu ortadadır. ‘Hayır’ sandıktan çıktı. Korkuları büyüyor bizim de umudumuzun büyümesi lazım. Bizim bunu bir çeşit Gezi eylemlerine dönüştürmemiz gerek. Gezi ruhunu büyütmemiz lazım.

Üsküdar’da ‘Hayır’ eylemi

Referandum sonuçlarına itirazın yükseldiği bir diğer ilçe ise 16 Nisan gününe kadar AKP’nin ‘kalelerinden’ biri olarak nitelenen Üsküdar oldu.

“Hayır” demek için çok sayıda yurttaş, Üsküdar İskele Meydanı’nda bir araya gelerek, referandum sonuçlarına itiraz etti.

“YSK istifa”, “YSK hesap ver”, “Hayır %53.34 bizim” ve “Üsküdar’a ‘Hayır’ yakıştı” dövizleri açan yurttaşlar, “Hayır” ve “Hayır bitmedi referandum iptal edilsin” pankartı açtı.

Bakırköy’de oturma eylemi

Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda da toplanan yurttaşlar da “Hayır, biz kazandık” pankartı açarak yürüyüş gerçekleştirdi.

İncirli Caddesi’nden başlayan yürüyüş, “Biz bitti demeden bu seçim bitmez” sloganları eşliğinde ara sokaklarda devam etti.

Zuhuratbaba’daki Muhtar Çocuk Parkı’na kadar devam eden yürüyüş, oturma eylemi ile son buldu.

Eyleme, esnaf ve pencerelere çıkan yurttaşlarda destek verdi.


Kaynak: dihaber

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Araklanan Kürt oyu Kürt savaşına yeter mi?
Sonraki Haber
AKP'li Aktay: 'Evet' oyları çalınmış olabilir; mühür seçimi çok da etkileyen bir şey değil